Над 370 са участниците в Седмия Фолклорен Фестивал ”Гергьовски люлки”- 2022  в град Левски на 1-ви май.

27.04.2022 15:20

 

Община Левски обяви днес реда на изпълненията на заявилите желанието си да участват във ФФ ”Гергьовски люлки” на сайта на Общината.

От общо 48 заявки за участие от читалища, детски градини , училища и индивидуални изпълнители от град и община Левски, от Червен Бряг , Свищов, Пордим, Сухиндол, Летница, Обединение, София и селата Бутово ,Дойренци, Коиловци, Одърне, Борима, Донино – Габровско. Най-много са младите хора и децата. Обработен и изворен фолклор ще представят участници от 5 до 80-годишна възраст. Броят на младите хора във Фолклорен Фестивал ”Гергьовски люлки” през годините се увеличава, а това е и целта на фестивала. Съхраняването и популяризирането на фолклорното ни наследство  стимулира културните и образовате­лни институции при работа с различни възрастови групи и по този начин предава на поколенията фолклорното ни богатството.

Кметът на Община Левски – Любка Александрова, ще открие официално Седмият Фолклорен Фестивал”Гергьовски люлки” в град Левски, в 10.00ч.на 1-ви май.

Песни, хора и ръченици, изпълнение на гъдулка от 6-годишната Стефани Митева от София, на гайда от Гергана Гъбова и Кристиян Спасов от Пордим , на тамбура от Ива Иванова от Свищов, на флигорна от стежеровския музикант Богомил Евтимов – участник  в конкурса на Националната система „Живи човешки съкровища – България” за 2021 г., ще обагрят празничния ден.

Професионално жури с председател проф. д-р Тодор  Киров, дългогодишен ръководител катедра „Музикален фолклор и хореография“ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив, ще отличи и тази година най-добрите участници в конкурсната програма. Членове на журито са преподавателите от НУИ „Панайот Пипков“ гр.Плевен – Елка Недялкова и  Валентин  Недялков ,Илиян Илиев – преподавател по хореография и  журналиста от в. „Дума” Ина Михайлова.

Специални  награди ще бъдат присъдени от кмета на Община Левски – Любка Александрова, от  журито и от спонсорите. Предвидени са и поощрителни награди : за най-артистично изпълнение, за най-малък участник, за най-възрастен участник и „Откритие на фестивала“. Грамота за участие получават всички, а отличените в конкурсната програма и дипломи и медали. Това информират от Пресцентър на Община Левски.

 

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: