Гергьовски празници с юбилейния Десети събор на овцевъдите!

26.04.2022 10:36

 

          На връх Гергьовден започва десетото юбилейно издание на Националният събор на овцевъдите в България. Най-голямото пролетно събитие на открито в страната ще е на 6, 7 и 8 май 2022 г. на край Петропавловския манастир, област Велико Търново и ще е истински празник на българското  с много незабравими емоции за цялото семейство.

Съборът ще съчетае най-традиционния поминък – овцевъдството с народната битова култура и фолклор.   

Близо 1000 чистопородни животни – овце, кози, лами, кучета, коне и магарета ще бъдат  показани в специализирани изложения, представящи разнообразието на автохтонни, традиционни и редки породи отглеждани у нас.

Фермери от цялата страна ще мерят сили в състезания за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче/козе мляко (6 май, 15:00 ч.), ръчна стрижба на овце (6 и 7 май, 14:30 ч.), ръчно доене (7 май, 15:30 ч.),  машинен млеконадой на кози (7 май, 11:00 ч.). Най-атрактивната надпревара – състезанието за най-тежък коч, в която собственикът на  животното-победител ще получи премия от 1000 лева, ще е на 8 май от 11:00 ч.

На поляните край Петропавловския манастир ще могат да се видят най-големите коне тежковози в България, които ще се състезават в теглене на товари  на 7 май, а на следващия ден ще участват в различни демонстрации и атракции.

Под мотото „Българските храни от български суровини“ през трите дни ще се проведе изложението на  фермерски продукти от овче и козе мляко и месо, а в зони за директни продажби ще се предлагат био храни и напитки.

Специален гост на събора на 6 май ще е кулинарния спец Ути Бъчваров, който лично ще ръководи състезание по майсторско обезкостяване на агнета, а след това ще сготви тон Гергьовски курбан. 2000 порции от вкусната чорба ще бъдат раздадени за здраве на присъстващите в 16:00 ч.

Демонстрации на старовремска кухня в шоуто „В търсене на изгубения вкус“,  разнообразни кулинарни зони, изложение на занаяти, нестинари и неповторими преживявания за цялото семейство в  етно възстановката „ЧифликЪт“ очакват посетителите на събитието.  Най-малките ще могат да се забавляват в Детската  творителница с различни арт работилници и пленери.

Фолклор от цяла България ще бъде представен на съпътстващия събора Десети Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. За формациите, изучаващи българските народни хора, ще има голямо „Гергьовско надиграване“, а всички запалени  по народните танци ще могат да се включат в специално организираните хоротеки.

Много емоции ще предложат празничните концерти. На 6 май от 20:00 ще свири оркестър „101 каба гайди“, а на следващата вечер на сцената ще излезе певицата на народа Ивана и нейния бенд. Неделната хороводна програма ще е с оркестър „Канарите“, Ваня  Вълкова , Пепи Христозова и оркестъра на Петър Войников.

Национален събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), с подкрепата на Министерството на земеделието на Република България и съдействието на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Повече информация на: www.saborbg.cом и https://www.facebook.com/nsobBG

#тагове:

НАЙ-НОВИ: