Традициите на Великден, които създават семейната празнична трапеза

20.04.2022 11:18

Предстои ни отбелязването на светлия празник Великден, на който с най-близките ни приятели и роднини ще се съберем заедно на една приказна трапеза, изпълнена с всевъзможни ястия и вкусотии. Но кои са онези традиционни апетитни предложения, без които Възкресението Христово не може?

Още от ранните зори на Велики Четвъртък, семейството във всеки един празнуващ дом трябва да започне със своите първи празнични приготовления. Боядисването на великденските яйца по традиция може да бъде извършвано както на този ден, така и на идващата Страстна Събота, като първото оцветено яйце задължително трябва да е в червено. Следващите празнични декорации при нашите яйца могат да бъдат във всевъзможни творчески варианти – от класическите такива, като едноцветните окраски с познатите ни бои на водна основа, до използването на съвременни методи и технологии. Тук в употреба могат да ни влязат различни подръчни материали от нашия дом, като цветни салфетки, памук, листа от растения и т.н., с които да придадем един по-различен и разчупен вид на нашите празнични великденски яйца.

И след като сме си боядисали бъдещите си борци остава да направим план и за може би най-важната част от честването на Великден, а именно неговата празнична трапеза. Традициите около тези светли дни повеляват вкусът на семейната маса да бъде богат на свежи сезонни салати и апетитни ястия от крехко агнешко месо, които със свето апетитно ухание и вид могат да събудят едни истински и неповторими емоции у нас.

Дали ще бъдат бавно печени във фурната или изкусно приготвени на жар – ястията с агнешко месо могат да опишат най-точно онези важни традиции около честването на един от най-светлите християнски празници през годината. Сега в дните около Великден можем да открием на едно място в Lidl както 100% българско агнешко месо, така и някои от най-предпочитаните продукти за празничната семейна трапеза. Освен традиционното за тези дни агнешко месо, във веригата магазини можем да открием и още куп други празнични предложения, като вкусни и разтягащи се на конци козуначени изделия в различни апетитни разновидности и свежи зелени салати, които отново са 100% българско производство.

С великденските предложения на Lidl можем бързо и удобно да набавим на едно място всички необходими за семейния уют първокласни продукти и да събудим домовете и сетивата си за предстоящите светли християнски празници.

И когато говорим за традициите около Великден, които създават семейната празнична трапеза, то със сигурност трябва да кажем и няколко думи за вкусното и любимо на повечето от нас печиво – козунака. Със своята изтънчена лекота и прелъстяваща текстура на конци, козунакът създава толкова много радостни и нестихващи усмивки както на малки, така и на големи, че определено можем да кажем, че това е една от най-задължителните вкусотии, които определено трябва да опитаме в дните около честването на Възкресението Христово. Дори и да нямаме нужното време или умения, за да приготвим вкусен козунак у дома, може да отскочим до някои от магазините на Lidl и да се доверим на предложенията им – апетитно изпечени козунаци от Фурната на Lidl, със златиста коричка, на конци и 100% български вкус! Пожелаваме ви весели празници!

Източник на визията: Envato

 

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: