Изкуството и спортът – заедно в Похода на книгата

20.04.2022 7:31

Детелин Далаклиев се включи в националната кампания „Походът на книгите“. Световният шампион по бокс посети НУИ „Панайот Пипков“, kъдето разговаря и чете на ученици от I до V клас. Децата бяха ентусиазирани от провеждането на нестандартния учебен час и след приключването му бяха изпълнени с енергия и нови теми, готови за лични разговори помежду си – един с друг – лице в лице, без телефони и компютри. Далаклиев успя да задържи вниманието им задълго и те го наблюдаваха и слушаха с интерес през времето на участието му в инициативата. Шампионът чете пред децата откъс от книгата си „Никога не се предавай: Историята на Детелин Далаклиев“, в който разказва за нелекия път до титлата в Милано и до това българският химн да звучи в негова чест. След прочита  големия български спортист отговори на многобройни въпроси: за първите му стъпки в бокса; за моментите на безпомощност и разочарование; за моментите на радост; за любимите му мачове; за любимите му хора.

В края на срещата, Детелин Далаклиев се обърна с няколко думи към подрастващите.  „Имайте желания, мечти, амбиция и вяра в нещата, с които се захващате. И ако дойде момент, в който всички ви кажат „Откажи се, няма смисъл!“ – сърцето да ви прошепне: „Опитай още веднъж!“.

В „Походът на книгите“ участва и Ива Николова. Актрисата, която пее, свири на ударни инструменти, изиграла е десетки роли – драматични и в куклени пиеси, сама режисира постановки и е една от любимките на малки и големи зрители на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ в Плевен, с радост се включи в инициативата.

„Мили деца, радостна съм да бъда част от вашия учебен час днес. Тук съм, за да ви разкажа колко много обичам книгите и ще се радвам да ви бъде интересно през времето ни заедно. В съвременния свят на технологии да четеш не е толкова актуално, но запомнете, че е много важно. Книгата – това е вълшебство. Помага ни да разгърнем въображението си. Ето защо едно от любимите ми занимания, е да чета. И почти всеки ден тайничко си „открадвам“ малко време, което да отделя на своята любима книга. Днес съм донесла да ви почета част от „Деца играят вън“ на Георги Данаилов. Надявам се да ви бъде интересно и да запаля у вас искрата на любовта към четенето“, каза Ива Николова пред децата.

Ива бе посрещната от учениците с усмивки и позитивизъм. А когато трябваше да си тръгне децата искаха още и още. Споделиха, че ще започнат да четата книги по-често, защото в днешния ден им е било много интересно.

Детелин Далаклиев и Ива Николова бяха поздравени от учениците от 1 клас с красивото си изпълнение на „Книжка сладкодумна“.

 

„Походът на книгите“ е идея, реализирана от Асоциация „Българска книга“ (АБК). Целта на кампанията е да повиши интереса към четенето на книги сред децата и юношите, както и да информира обществото като цяло по темата за грамотността сред най-малките.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: