МЦ КИРМ “Св. Елисавета” навършва 15 години от създаването си

14.04.2022 18:11

Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина “Св. Елисавета” навършва 15 години от създаването си днес, 14 април. Началото е положено в далечната 2007 г., в град Плевен, от доц. д-р Емилияна Конова, д.м. (специалист по клинична имунология и управител на Центъра) и доц. д-р Румен Русев, д.м., който по това време е директор на Millenova Immunology Laboratories, Чикаго, САЩ. Първоначално сформираният, ентусиазиран екип се състои от 13 души, без опит в асистираната репродукция. Благодарение на доц. Русев, част от тях имат възможност да преминат обучение в Rinehart Center for Reproductive Medicine в Чикаго – под ръководството на проф. д-р Каролин Кулам, един от водещите акушер-гинеколози в САЩ и учен с множество научни публикации, а след това – и при д-р Кателия Александров, акушер-гинеколог в гр. Варна.

Идеята за създаване на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен е да се сформира екип от различни специалисти в областта на репродуктивната медицина, за да се осигурят на пациентите с репродуктивни проблеми комплексни подходи в диагностиката и лечението, които да доведат до успешно зачеване и износване на бременността. Днес, 15 години след създаването на центъра, екипът се състои от 70 човека в Плевен и във филиала на Центъра в Пловдив и включва опитни специалисти в областта на акушерството и гинекологията, репродуктивната ендокринология, медицинската генетика, репродуктивната имунология, андрологията, ембриологията, микробиологията и вирусологията, психологията и администрация. Кабинетите и лабораториите на центъра са оборудвани със съвременна апаратура, непрекъснато обновяваща се и без компромис в качеството.

Посещаван от пациенти от цялата страна и три континента, МЦ КИРМ “Св. Елисавета” разшири дейността си извън пределите на Плевен: в Бургас през 2014 г., като продължение на дългогодишните консултации на доц. Конова в града, и в Пловдив, където през 2015 г. е разкрит филиал на Центъра. Той се намира в Район Южен (в ж.к. “Кючук Париж”) и предлага на своите пациенти възможности за прегледи и консултации с акушер-гинеколози, ендокринолози/андролози, имунолог. Освен това Андрологичната лаборатория има възможности за пълен спермален анализ, включително за микробиологични и вирусологични изследвания.

Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина “Св. Елисавета” е място, което дава възможност за научно и академично развитие на своите лекари и биолози, повечето от които са хабилитирани лица и преподаватели в Медицинските университети в Плевен и Пловдив. Разработват се докторантури, научни проекти, организират се научни събития, посещават се международни конгреси и обучителни курсове. Научното развитие е част от мисията на Центъра: чрез безкомпромисен професионализъм, качество и осъзната отговорност да оправдае доверието и надеждите, с които пациентите го посещават.

1 663 деца са се родили чрез методите на асистираната репродукция от създаването на Центъра в Плевен през 2007 г. до края на 2021 г. Тази статистика е повод за радост, гордост и огромна мотивация за бъдещи успехи. Екипът отчита и 41 текущи бременности, които са сбъднати чудеса за 41 български двойки. Общият процент на клиничните бременности през миналата 2021 г. е 43 %а за предходната 2020 г. той е 42,17%, като данните са съизмерими с най-високите европейски и световни стандарти в областта на репродуктивната медицина.

МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ е създател и организатор на Плевенските дни на репродуктивната медицина – продължение на Плевенските имунологични дни. Научният форум, който е част от Академичния календар на Медицинския университет в Плевен, в годините се утвърди като престижно и чакано с нетърпение национално събитие, на което се дискутират съвременните постижения и противоречия във фундаменталните и практически аспекти на диагностиката и лечението на репродуктивните неуспехи. Специално по този повод в Плевен се събират изявени български и чуждестранни специалисти от различни области на репродуктивната медицина: акушерство и гинекология, репродуктивна имунология, репродуктивна ендокринология, андрология, медицинска генетика, неонатология, репродуктивна психология, а събитието има дългосрочен отзвук в националните и международни научни среди. 

През тези 15 години години МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ не спира да работи в три основни направления – като лечебно заведение, в което се извършват диагностика и лечение на пациенти; като център с програми за благотворителност и като център с активна подкрепа на социалния и културен живот в Плевен. Хиляди са проведените безплатни консултации и изследвания в различни градове на България.

Многобройни са случаите, в които Центърът изцяло поема финансирането на инвитро процедури на пациенти, които са направили поредица от неуспешни такива – обикновено в други клиники. Тази помощ е благословена и вече има много деца, родени в резултат на тази благотворителност.

Благотворителните инициативи на МЦ КИРМ “Св. Елисавета” – Плевен и Пловдив не се изчерпват само с това. Клиниката продължава с подкрепата си към Клуба на дейците на културата, към писатели, музиканти, танцьори, певци, художници и творци от всички сфери на изкуствотоВсяка година организира безплатен Коледен концерт за плевенчани с участието на Плевенската филхармония, Общински хор “Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева и изявени музиканти от страната, подкрепя и различни фестивали и пленери в града и България.

Центърът стои и зад културния проект “Духът на Плевен”, отличен от Дружеството на журналистите в Плевен за концепцията и реализацията му, както и зад едноименното сдружение, което е организатор на културния форум Плевенска артсцена “Измерения”, представящ пред плевенчани авторски и стойностни културни събития.

Специалната подкрепа е не само за културата и изкуствата в Плевен, но и за много значими социални каузи.

Всички усилия на екипа са вдъхновени и благословени от една идея и тя винаги стои над всичко. Нарича се Човеколюбие!

Информация и снимки: MЦ KИPM „Cв.Eлиcaвeтa“

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: