За публицистиката и нейния смисъл

13.04.2022 7:30

Публицистиката е литературен жанр с обществено-политическа тематика. Първо е било живото слово, после писменото, печатното – издават се книги, появяват се периодични издания, публикациите са свързани с обществено-политически, икономически и социални въпроси, но също така и с литературата и изкуството. Затова публицистиката най-вече е част от всекидневната преса и медии, където се коментират актуални проблеми. Тя е важен компонент на редица жанрове на прозата – очерк, есе, мемоари, фейлетони, пътеписи, документалистика и други.

В този смисъл моята публицистична книга “С върха на перото” потвърждава само правилото. По същество тя е продължение на първата ми публицистична книга “Белези от Българското време”, която беше изцяло с интервюта, залегнали в основата на едно литературно предаване по КТ “Евроком” и излъчени в програмата на тази телевизия.

“С върха на перото” обаче включва и мои журналистически материали в памфлетна форма по различни актуални теми в периода от 2006 до 2010 година, публикувани в пресата, както и интервюта с наши известни личности, поети, писатели, политици.

Въпросите, които се коментират в публицистичните материали, са актуални и днес. Те са белезите на времето, в което живеем. За да не допускаме отново грешките, които сме направили в него, трябва да имаме памет. Безпаметието винаги е било основа за изкривяване на обективната истина, засягаща миналото, сегашното ни битие и определящо по-близкото или по-далечно бъдеще. Смисълът на тази публицистична книга е да съхрани памет за Времето.

“С върха на перото” затваря за мен лично един публицистичен цикъл от книги, посветени на културния живот в нашия град през последните двайсет години. В тази поредица са досегашните ми книги „Белези от Българското време”; „Книга за художниците”; „Написано на кирилица”(книга за писателите); „Хроники на духа” – книга за плевенските културни институти; „Походът на еничарите” – книга за унищожената плевенска индустрия. „С върха на перото” затваря този цикъл, съхраняващ памет за Българското време!

 

Татяна Любенова, автор

#тагове:

НАЙ-НОВИ: