Топлофикация Плевен губи десетки милиони левове заради скъпия природен газ

13.04.2022 14:22

„Действащите цени на парно и ток са определени на база цена на природния газ от 50,01 лв./МВтч. Тя действаше към момента на утвърждаване на цените, а именно 1 юли миналата година. През октомври цената на природния газ се вдигна почти двойно, а цените на парно и ток останаха същите. Цената за април е над 2,5 пъти по-висока от утвърдената през юли, но нашите цени отново са същите. Едновременно с това увеличение плащаме повече за въглеродни емисии и за всички други консумативи и материали, които са част от нашата дейност. Не ме разбирайте погрешно, съгласен съм, че цените на този тип услуги трябва да бъдат социално поносими, но и Вие се съгласете, че за да работим в тази трудна обстановка, е необходимо да получим адекватни компенсации. Далече е времето, в което ще разчитаме изцяло на фотоволтаици, вятърни паркове и водород за производство на енергия, за това трябва още сега да се предоставят подходящи условия българските топлофикации да работят в режим на нарастващи цени буквално на всичко.“ каза инж. Йордан Василев, изпълнителен директор на Топлофикация Плевен.

Според разчетите на дружеството загубите вследствие на действието на мораториума и покачването на цените на основните горива и въглеродните емисии са за десетки милиони левове.

         Във връзка с вариантите за диверсификация на доставките на природен газ и постепенно намаляване на зависимостта от Русия, инж. Василев посочи, че трябва да се стремим да се увеличат количествата от Азербайджан. По думите му големи надежди се възлагат и на внос на природен газ от Близкия Изток чрез терминала за втечнен газ в Александруполис, който по план трябва да влезе в експлоатация през юни.

„Съмнявам се, че Москва ще си позволи лукса да прекрати доставките на природен газ за Европа, защото това ще намали значително приходите от износа.“ каза инж. Василев.

Според експерти за момента е трудно дори и на теория да се направи категорична прогноза с колко Европа би могла да намали доставките на природен газ от Русия до края на годината. Инж.Василев отбеляза, че средно доставките от Русия за Европа са около 50%, а за България са близо 90% от целия внос на природен газ.

„Предполагам, че предстоят големи промени не само в европейската, но и в световната икономика.“ каза инж. Василев.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: