Кирил Петков не успя да отговори на въпрос на народния представител от Плевен Десислава Трифонова

08.04.2022 10:48

„С Вашия английски би следвало да сте прочели статиите във Financial times за Gemcorp. Дали можете да ни кажете с коя от двете компании сте подписали меморандум – с руската или с офшорката, която е от Джърси и Кайманите“, заяви народният представител Десислава Трифонова от ГЕРБ в питане към премиера Петков в рамките на блиц контрола в НС.

Премиерът не успя да отговори въпроса и обясни нак е възложил проверка на сключения меморандум.

И още: „Много е лошо да не знаете с кого сте подписал. На кого точно възложихте проверка? И как точно проверявате финансовите активи на една офшорка. И понеже никой не е над закона освен Вас, разбира се, дали ще възложите проверка на ДАНС, дали г-н Асен Василев е получавал пари в неговата офшорка от Germcorp“.

„Отговорът на този въпрос е много лесен – не!“, отвърна лаконично Петков и си седна. От отговора му не стана ясно дали е категоричен, че Василев не е прибрал пари или просто, че проверка няма да възлага.

Две неща станаха ясни от въпроса ми към премиера Кирил Петков за меморандума с Gemcorp за проекти в енергетиката, коментира народният представител Десислава Трифонова:

– Кирил Петков не знае с коя компания е подписал меморандума. С офшорката от Джърси и Кайманите или с тази, свързана с руски капитали;

– Кирил Петков няма да възложи на ДАНС да извърши проверка дали вицепремиера Асен Василев е получил средства в негова офшорка от лице, свързано с Gemcorp.

Вече двама са над закона – Кирил Петков и Асен Василев!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: