Днес в побратимения ураински град Николаев трябва да пристигне първият транш хуманитарна помощ от Плевен!

01.04.2022 7:58

Днес в побратимения ураински град Николаев трябва да пристигне първият транш хуманитарна помощ от Плевен, стана ясно на  пресконференция в Пресклуба на БТА с участието на Христо Таслаков от гражданско сдружение „Достойнството на един народ“ (ДЕН), председателя на ДСБ Плевен Тодор Еленков и председателя на Браншова бизнес камара Ралица Иванова.

Основно дарението е от противовирусни препарати, спални чували, външни батерии за зареждане на мобилни телефони, раници, фенери, според исканията на местната управа в Николаев. Медикаментите са осигурени от „Чайкафарма“ чрез Община Плевен, останалата част от хуманитарната помощ е закупена с финансовите дарения на десетки фирми и частни лица от Плевен, подкрепили кампанията.

На пресконференцията стана ясно, че доставката до румъно-молдовската граница е реализирана с лични автомобили от Христо Таслаков, Ралица Таслакова, Тодор Еленков и Найден Зеленогорски, лидер на ДЕН, Очаква се  днес дарението да пристигне в Николаев.

Председателят на Браншова бизнес камара в Плевен Ралица Иванова съобщи, че членовете на сдружението продължават да помагат в инициативата, като извозват граждани на Украйна с лични превозни средства и помагат при тяхното настаняване в общината. Около 400 са свободните позиции за работа, заявени от фирмите в Плевен.

С емоционални думи председателят на ДСБ в Плевен Тодор Еленков разказа за моментното положение в побратимения град Николаев, с представители на чиято администрация се поддържат постоянно телефонни и видео връзки. Ракета почти е срутила сградата на областната администрация в украинския град, има много разрушени ведомствени и обществени сгради, както и жилищни кооперации.

Дарителската кампания за подпомагане жителите на побратимения украински град Николаев продължава. Инициативата е  на „Демократи за силна България”- Плевен и гражданско сдружение „Достойнството на един народ“/ДЕН/ . Всички, които желаят , могат да се включат чрез материални дарения – нови мъжки, дамски и детски дрехи и обувки, спално бельо,топли завивки и  хигиенни материали (с етикет на производителя).

Даренията ще се събират в офиса на ДСБ на ул. „Димитър Константинов” №2, сградата на Регионална библиотека „Христо Смирненски” , в делнични дни от 16.00 ч. до 18.00 часа , а събота и неделя от 11.00 ч. до 13.00 часа.

Телефони за информация:

0888 825095 – Христо Таслаков

0876 137985 – Тодор Еленков

Събраната хуманитарна помощ ще бъде транспортирана до  границата.

В този тежък момент нека подкрепим нашия приятелски град Николаев!

Парични  дарения могат да бъдат направени и  чрез БЧК в откритата банкова сметка:

БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД

BG23UNCR76301077778563

UNCRBGSF

(За  пострадалите от конфликта в Украйна)

#тагове:

НАЙ-НОВИ: