Директорът на „Топлофикация Плевен“ ЕАД инж. Василев: Ние даваме шанс за професионален старт на младите хора!

30.03.2022 13:07

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Инж. Василев, какъв тип специалисти работят при Вас и хора за какви позиции най-често търсите?

В „Топлофикация Плевен“ най-търсените специалисти са топлоинженерите, както и инженери по автоматизация. В последните години за съжаление липсват подготвени кадри. Това е проблем, както за нашето, така и за всички останали топлофикационни предприятия. В контекста на Европейската Зелена сделка, ние имаме нужда от специалисти, които са на „ти“ с иновациите и новите технологии. Винаги съм казвал, че за една централа най-важни са хората. Но да се върна конкретно на въпроса Ви, освен инженерите, в предприятието са необходими и много други специалисти, свързани с продажба на топлинна енергия и обслужване на клиенти. Най-често за тези отдели търсим икономически специалисти. Не на последно място търсим и различни специалисти в областта на екологията, счетоводството, правото, информационните технологии и т.н.

Как протича процесът на подбор?

Процесът на подбор при нас понякога може да отнеме по-продължително време. Протича на няколко етапа. С колегите обстойно разглеждаме всички кандидатури. За нас са важни образованието и опитът.

След като „отсеем“ възможно най-подходящите кандидати, провеждаме интервюта с тях. На първоначалното и опознавателно интервю кандидатите имат възможност да научат от нас повече за организацията и структурата на работа. Интервюиращият екип се запознава с техните умения и компетенции, имащи отношение към позицията. На следващ етап провеждаме второто интервю със стеснен кръг кандидати. Използваме различни методи, чрез които проверяваме отново познанията на желаещите да започнат работа в топлофикация. Провеждаме стандартизирани тестове за способности, казуси и практически задачи. Понякога с цел по-оптимално и бързо протичане, двете срещи с мениджърския екип се сливат в едно интервю, което е с по-голяма продължителност.

Кои мениджъри от компанията вземат участие по време на интервютата?

В повечето случаи с кандидатите се срещат ръководителите на съответната организационна единица, която има нужда от нови кадри. На срещата присъства и бъдещият пряк ръководител. За мен като изпълнителен директор е важно да познавам целия екип. Старая се да контактувам с всеки. Запознавам се лично с новите служители. По този начин от първо лице разбирам техните планове, идеите им, както и интересите и очакванията им.

За кои позиции конкуренцията е най-голяма?

Най-голям брой кандидатури обикновено получаваме за административни или оперативни позиции. За по-специализираните желаещите са по-малко. Надяваме се в следващите години тенденцията да се промени. През годините най-трудните за намиране са специалисти от IT сферата. Те са търсени експерти от различни работодатели и малка част избират топлофикационно предприятие.

Какви са очакванията Ви към всеки един нов кадър на „Топлофикация Плевен“?

За нас е важна мотивацията на кандидатите. Желанието, което демонстрират да се учат, развиват. Повечето ни нови служители имат опит, но всяко предприятие си има специфики на работа.. Целите и вижданията на екипа ни за модернизацията на „Топлофикация Плевен“ са в основата на философията ни. За нас е от значение новите служители да работят за развитието на предприятието.

Какво може би не знаят кандидатите за компанията?

Повечето хора като чуят топлофикация правят асоциация само с централа, която им осигурява отопление и гореща вода. Може би малко се знае, че „Топлофикация Плевен“ е силно социално ориентирана компания. Освен основния предмет на дейност, ние инвестираме в проекти, свързани с опазване на околната среда и подкрепяме различни благотворителни, доброволчески и социални инициативи.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: