Пордим отбеляза 95 години от рождението на бележития поет и драматург Иван Радоев

30.03.2022 12:56
Днес отбелязахме 95 години от рождението на бележития поет и драматург Иван Радоев. Той е роден на 30 март 1927 г. в град Пордим. Завършва гимназия в Плевен, следва право и българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Иван Радоев умира на 10 юли 1994 г., а няколко години по-късно Пордим отдава своята признателност към човека и твореца Иван Радоев, като през 1997 година преименуват народното читалище от „Родина” на „Иван Радоев”. Радоев е един от създателите на т.нар. лирична драма през втората половина на 50-те години. В малките пиеси „Джудо“, „Петрол“, „Ромео и Жулиета“, „Моцарт“ от 1986 г. за първи път в българската драматургия са представени младежките несъгласия и бягства, станали причина за спирането на спектаклите. Носител е на извънредна награда за цялостно творчество, присъдена от Международната академия на изкуствата в Париж.
Събитието беше организирано от НЧ „ Иван Радоев -1907“ град Пордим, а венци и цветя бяха поднесени от ръководството на читалището, кмета на община Пордим Детелин Василев и председателя на Общински съвет Катя Димитрова, присъстваха граждани и общественици от града.
Иван Радоев ни учеше – „Човек свършва там живота си, където каже: Няма смисъл!” Смисълът в неговия живот и творчество, бе в очакването и търсенето, в предаване надеждата „Да се появи позитивното, съзидателно начало”. И още ”Щом човек не може да бъде вечно жив, значи не може да бъде и вечно мъртъв. Довиждане Човечество и си опичай акъла!”
Това му примирение и тихо крещяща борбеност , го превърна в непреходност и легенда!
снимки и информация: Община Пордим
#тагове:

НАЙ-НОВИ: