Днес е Благовещение!

25.03.2022 7:07

На 25 март Православната християнска църква празнува Благовещение. Този ден е в чест на благата вест за раждането на Спасителя, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария.

В българските традиции празникът е известен още като „Благовец“ или „половин Великден“. Вярват се, че на този ден долита кукувицата, за да извести, че зимата си е отишла и настъпва лятото, мечката се събужда от зимния си сън, змиите и гущерите излизат от леговищата си, самодивите – господарки на горите, поляните и изворите, се завръщат във владенията си.

Независимо, че е по време на Великия пост, тържествената празнична трапеза включва задължителна консумация на риба. На обредната трапеза трябва да присъстват риба (печена или варена), шарена пита, лучник.

Има и редица поверия, свързани с Благовещение.

Смята се сутринта на този ден трябва да се излезе от дома с пари в джоба и да си сит.  Ако те закука кукувица, за да имаш берекет, трябва да се хванеш за паричка. Според поверията днес всяка рана зараства на този ден много бързо, затова именно на Благовец се пробиват ушите на момичетата за обеци.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: