24 март – Световен ден за борба с туберкулозата

24.03.2022 7:13

24 март е Световен ден за борба с туберкулозата. Той се отбелязва от 1996 г. с решение на Световната здравна организация. На този ден през 1882 г. немският бактериолог Робърт Кох обявява, че е изолирал бацила на туберкулозата. Затова си откритие Робърт Кох получава Нобелова награда за физиология и медицина през 1905 г.

В целия свят туберкулозата е водеща причина за смъртта на всеки втори инфекциозно болен човек, като всяка година от нея умират около 3 милиона души в света. Световният ден за борба с туберкулозата е изключителна възможност за фокусиране вниманието на голямото предизвикателство за борба с туберкулозата в глобален, национален и регионален мащаб.

С отбелязването на този ден се цели повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването, подобряване здравната профилактика, както и популяризиране здравословен начин на живот. В миналото заболяването е било проблем предимно на населението на бедните страни. В момента то е разпространено в почти всички развити държави в света. По данни на СЗО повече от 30% от населението на земята е инфектирано, а 15 милиона от него е засегнато от активна туберкулоза.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което може да се развие във всички органи и системи на човешкия организъм, но най-често се локализира в белите дробове. Причинителят на туберкулозата е Микобактериум туберкулозис (бактерий на Кох), който се отличава със значителна устойчивост във външна среда, като особено дълго се запазва в отделените от болните храчки, включително и след тяхното изсъхване.

При стайна температура бактериите остават жизнеспособни от 2 до 10 месеца в зависимост от хигиенното състояние и осветеността на помещението, като в тъмни и непроветриви помещения бактерии може да издържат до 3 години. Те са силно чувствителни към слънчева светлина – при пряко действие тя ги унищожава за 5-10 минути.

Източници на зараза могат да бъдат болни от туберкулоза хора и животни (главно едър рогат добитък, по-рядко свине, птици и други), както и техните продукти.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: