Инж. Йордан Василев, „Топлофикация Плевен“: Инвестициите в чиста енергия намаляват въглеродния отпечатък

21.03.2022 11:10

SAMSUNG CAMERA PICTURES

„Топлофикация Плевен“ продължава да изпълнява инвестиционната си програма. „С цел повишаване на енергийната ефективност на „Топлофикация Плевен“ инвестирахме в нашата американска газова турбина. Благодарение на нея предоставяме още по-екологична енергия на клиентите ни, както и подобрихме работата на предприятието. Когенерацията отговаря на най-високите европейски стандарти за подобен тип съоръжения.“ заяви инж. Йордан Василев, директор на „Топлофикация Плевен“. Той посочи, че ежегодните ремонти на съоръженията и топлопреносната мрежа допринасят за минимизирането на възможността от аварии. „Целта на профилактиката е гарантиране на сигурността при топлоподаването през зимата. Направените подобрения в производството повишават надеждността и ефективността на работата на централата. Политиките на дружеството са насочени към опазване на околната среда, здравето на служителите и осигуряване на безопасни условия на труд.“, коментира още инж. Василев.

„България е една от най-засегнатите страни в Европейския съюз по отношение на зеления преход, който предстои да се осъществи във всички икономически сектори. Самата „сделка“, както я наричат, е амбициозен пакет от мерки за намаляване на въглеродните емисии от една страна и от друга, предвижда чрез повече инвестиции и иновации да се подобри въздействие на хората върху околната среда. Целта на зелената политика е превръщането на европейската икономика в модерна, развита и конкурентоспособна. Трябва да се стремим към ефективно използване на ресурсите, защото развитието на България и Европа зависи именно от начина, по който се отнасяме към тях. Тук идва нашата отговорност да не ги разходваме безотговорно. Казано накратко – Зелената сделка иска да създаде мощна свръхмодерна индустрия, която да потребява енергия, разчитаща на възобновяеми източници и на собствени суровини, а не само на внос отвън.“, заяви инж. Василев. По думите му осигуряването и правилното потребяване на суровините е наистина стратегически въпрос. Според него новите технологии също ще изиграят важна роля за превръщане на Европа в климатично неутрален континент до 2050 г.

Според директора на „Топлофикация Плевен“ преходът трябва да бъде справедлив и да води до повишаване на благосъстоянието на европейските граждани. „Трансформацията изисква време и огромни финансови средства. За да отговорим на високите изисквания на Европейската зелена сделка, е необходимо и адаптация на бизнеса и хората. Все пак нека не забравяме, че въпреки предимствата, които бихме имали като държава от осъществяването на енергийния преход, той има своята икономическа и социална цена.“, посочи инж. Василев. „За реализирането на този мащабен проект е необходимо цялостна трансформация на политиките за производство на чиста енергия в областта на енергетиката, производството и потреблението, транспорта и селското стопанство. По тази причина, за да отговорим на високите екоизисквания, е необходима прецизна оценка и вземане на адекватни решения на всяко икономическо, технологично, социално и политическо равнище.“, допълни инж. Василев.

„При реализиране на плавен и справедлив преход икономиката на страната ни може да бъде също така индустриализирана, ниско-въглеродна и конкурентоспособна на останалите европейски икономики. България има значим неоползотворен потенциал за производство на енергия от биомаса, както и на вятърна, слънчева и геотермална енергия. Имаме и традиции на силна ядрена енергетика, т.е огромен потенциал, който трябва да бъде развит.“, посочи инж. Василев. Директорът на предприятието подчерта, че е необходима политическа воля за дългосрочни решения, финансов ресурс и широка обществена дискусия, в която всички заинтересовани страни да предложат работещи решения за реализирането на Зелената сделка.

На въпрос дали има подготвени кадри, които да работят с новите технологии, инж. Василев обясни, че квалификацията и преквалификацията е от изключително значение за модернизацията и конкурентоспособността на дружеството. „Много пъти съм казвал, че екипът е най-важният за всяко едно предприятие. Казано в едно изречение – човек не може без технологии, но и те не могат без него. Човешкият фактор ще продължава да бъде важен дори и в дигиталната ера.“, допълни директорът на Топлофикация Плевен.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: