Учениците от ОУ „Валери Петров” отбелязаха Световния ден на рециклирането – снимки

19.03.2022 8:03

Планетата се задъхва от отпадъци. Цялата биосфера е замърсена с тях. Суровините се изчерпват. Как ще продължим да живеем в тази среда? Има начин. Трябва да рециклираме или оползотворяваме отпадъците. Учениците от ОУ „Валери Петров” – Плевен вече го правят. Подпомогнати от  Р. Балева и И. Първанов, музейни специалисти в отдел „Природа” на РИМ – Плевен, те представиха своите идеи.

Подредената експозицията от макети, изработени под ръководството на Ст. Кузманова, Св. Стаева и Е. Русанова разкрива различни начини за използване на отпадъчни материали. Ученици от 2.б и 3.в клас с учители Цв. Берова, Г. Маринова, В. Неделчев, М. Димитрова представиха своите виждания за втория живот на отпадъците чрез ревю на тоалети от рециклирани материали. Със забавна игра на английски език г-жа Василева провери знанията на учениците за разделно събиране.

В събитието се включиха и доброволци от Европейски корпус за солидарност. Те разказаха как се опазва природата във Франция, Австрия и Словакия. Настроение с песни за Баба Марта и буквите създадоха първокласниците от вокална група „Дъга“ с ръководител Д. Горанова и учител ЦДО В. Златева. Реализираната инициатива „Свят без отпадъци“ е свързана и с проект по програма Еразъм+ „За нашата общност за нашата планета, по който училището работи вече втора година. Целта е да се създадат навици в подрастващите за пестеливо използване на природните ресурси.

 

Текст и снимки: ОУ „Валери Петров”

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: