18 март – Световен ден на мозъка

18.03.2022 6:53

Мозъкът е най-сложният за изучаване и разбиране орган. Чисто анатомично, той представлява едно голямо розово-сиво яйце с тегло около 1400 грама. През вековете анатомите са изучавали и описвали мозъка и неговите части с най-различни имена на латински език, които си остават и днес. Някои са даже поетични – в мозъка ни има „възглавничка“, „червено ядро“, „морски кон“, „дърво на живота“, „маслина“, „пирамида“, в него има различни „пътища“ и „кръстовища“.

В мозъка има около 100 милиарда нервни клетки. Най-честата причина да губим нервни клетки, колкото и странно да изглежда, е мързелът.
Мозъкът е достатъчно добре защитен – блиндиран от костите на черепа ни, обгърнат от три вида обвивки, „плуващ“ в течност, която е много малко – около 150 мл и се нарича ликвор. Захранването му с кръв става през четири артерии. Той е защитен дори от пулсовата вълна на собствените си артерии, които имат сифони, преди да влязат в него. Мозъкът е от органите, най-големи консуматори на кръв и оставен за 5 минути без кислород и гликоза, започва да работи „дефектно“.
Мозъкът не е спрял да еволюира. Изследователи публично заявяват, че водата има памет. А 90 процента от човешкия мозък се състои от вода. Паметта в мозъка не е продукт на водата в него, а на връзките, които правят отделните нервни клетки и устойчивостта на тези връзки. Паметта е в невроните.
Когато спим мозъкът работи най-много. Той фиксира нашите спомени и ги складира в дълговременната зона на паметта. Ние спим, но мозъкът ни работи активно. Средностатистическият по интелект човек използва 10 процента от мозъка си. Днес вече се говори за 15 процента използваемост на мозъка.
Женският мозък е по-лек от мъжкия със 100 грама. Доказано е, че жените мислят предимно с части на предния дял на мозъка, отговарящ за емоциите, а мъжката памет се ръководи от логическата мисъл. Всеизвестно е, че когато работим с лявата ръка, стимулираме развитието на дясното полукълбо – въображението. Когато работим с дясната ръка, стимулираме лявото полукълбо – логиката. Учени съобщават, че преди няколко столетия назад хората са работили предимно с лявата си ръка.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: