С тържествен ритуал Плевенски гарнизон отбеляза своя празник – фото-галерия

16.03.2022 12:41

Днес пред паметника на 9-та пехотна Плевенска дивизия, на площад „Свобода“, се състоя тържествен ритуал по отбелязване на славната годишнина от победата на в боевете при Акалан в Балканската война на Четвърти пехотен плевенски полк. Тогава от Плевен тръгват войниците от четирите пехотни  полка на дивизията и един артилерийски полк по бойните пътища на Балканската , Първата и Втората световна война. Водят битки, търпят лишения, побеждават , гинат далеч от родината , за да я има нея – майка България ! Тази дата е възприета като празник на полка и Плевенския гарнизон.

В честването днес взеха участие представителни части от ВВВУ „Георги Бенковски“, в.ф. 22160 , в.ф. 38220 и 12 Авиационна база. В знаменната група се включиха и знамената на военно-родолюбивите организации. Молебен за здраве отслужиха свещеници от плевенските храмове. Събитието уважиха областният управител Иван Янчев, кметът на Плевен Георг Спартански и кметът на Ловеч Корнелия Маринова, бившият военен министър Красимир Каракачанов, родолюбиви граждани и ученици.

Бригаден генерал Юлиян Радойски връчи грамоти на наградени за заслуги военни от Плевенски гарнизон, както и дипломите на хабилитирани лица от военното училище в Долна Митрополия.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: