Членове на Комисията по отбрана в 47-то Народно събрание посетиха ВВВУ „Георги Бенковски“ и 12 Авиационна база

15.03.2022 11:46

Идеята за запознаване с процесите, съпътстващи възстановяването на ВВВУ „Георги Бенковски“ е на депутатите от 15 МИР – Иван Манев и Стоил Стоилов, подкрепена от заместник-председателят на Комисията по отбрана  капитан III ранг о.р. проф. д-р к.д.п. Благовест Белев. Към тях бе естествено да се присъедини и възпитаникът на училището, летецът-пилот и заместник –председател на Комисията  Николай Дренчев. Интерес към състоянието на авиационната Алма матер проявиха Виктор  Насър , Джейхан Ибрямов и Христо Симеонов. В срещата взеха участие полковник Димитър Георгиев -началник на щаб на ВВС и полковник Ивайло Ангелов-заместник- командир на 12 Авиационна база.

Началникът на ВВВУ бригаден генерал Юлиян Радойски запозна гостите с мисията, целите и задачи и основните аспекти в осъвременяване обучението на 160 курсанти и 160 студенти в осемте специализации и седемте докторски програми.

Вместо за  три години училището получи акредитация в направления 5.2 , 5.5 и 9.2 само за година и половина. Лицензирани са „Организация  за обучение и изпитване на персонал за техническо обслужване“ и Одобрена организация за обучение „Димитър Списаревски“. Летище Долна Митрополия е лицензирано и като летателна площадка. Създадени са две нови катедри: „Техническа експлоатация на летателните апарати“ и „Авиационен мениджмънт“. Сертифициран е Професионалния сержантски колеж- ВВС. Започва реализацията на съвместни дейности със сродни университети, фирми , така и с осем авиационни европейски университета. Подобрено е комуникационно информационното осигуряване, както и чуждоезиковото обучение за покриване изискванията  на STANAG 6001. Най-новата придобивка е Центъра за космически и авиационни наблюдения.

За да се реализират намеренията за по-ефективно обучение училището се нуждае от нови учебно-тренировъчни самолети – поне два леки витлови самолета и два вертолета. А се оказва, че в бюджета са му отпуснати най-малко средства от всички военни университети ?!

ВВВУ разработва идеи за обучение и подготовка по авиационни специалности на младежи в две професионални гимназии, както и съвместна подготовка на парамедици за спешната медицинска помощ, системата HEMS, заедно с Медицинския университет в Плевен.

Депутатите търсиха отговори на редица въпроси ,свързани с новостите в обучението, наличната авиационна техника и начините за решаване на финансовите казуси.

След 20 годишният погром на материалната база, забележително е постигнатото само за две години, единодушни бяха членовете на Комисията. Закриването на училището и свеждането му до факултет се оказа огромна грешка, която се отрази на подготовката на кадри за ВВС и гражданската авиация, както и оттеглянето на чуждестранните обучаеми, развитие на научния потенциал.

Необходими са ресурси и труд , които според проф. д-р Белев може да се осигурят чрез Плана за възстановяване и устойчивост; чрез връзката между Комисията по отбрана и изпълнителната власт. Подкрепа получи и идеята на г-н Христо Симеонов за промяна в закона за професионалното образование, което да подобри и осъвремени необходимостта от подготовка на средни технически кадри.

Гостите бяха запознати и с дейността на 12 авиационна база от полковник Ангелов.

Посетиха кабинети на катедра  Катедра „ Тактика, въоръжение и навигационна подготовка“ с началник  полковник доц. д.н. Милен Атанасов ,кабинет за чуждоезиково обучение на Департамент „Природни и хуманитарни науки с директор  доц. д-р Галина Тодорова.

Полковник Деан Николов и лейтенант Милен Симеонов, „на живо“ запознаха гостите с възможностите за обучение на ръководителите въздушно движение и дейност на членовете на Космическото общество на училището ,чийто членове имат вече 4 признати открития на астероиди, в Центъра за космически и авиационни наблюдения.

Обект на посещението бе и изграждането на Техническата база за ремонт на катедра „Техническа експлоатация на летателните апарати“ с началник полковник доц. д-р Любомир Митов и прекият ръководител на базата полковник доц. д-р Христо Чуклев.

Гостите се запознаха с летателния тренажор, а на самолетната стоянка – със  самолетите L-39 , PC9M и новият ZLIN,  на  които се обучават курсантите и разширяват подготовката си пилоти от авиационните бази на ВВС.

 

Валя Минкова

#тагове:

НАЙ-НОВИ: