16 март – Празник на военните формирования от Плевенския гарнизон 

14.03.2022 10:31

На този ден – 16 март , преди 109 години , Четвърти пехотен плевенски полк бележи славна победа в боевете при Акалан в Балканската война. Тази дата е възприета като празник на полка и Плевенския гарнизон .

Четвърти пехотен плевенски полк е част от Девета пехотна плевенска дивизия и един от първите 8 полка на българската войска, възродила се след Освобождението.

От Плевен тръгват войниците от четирите пехотни  полка на дивизията и един артилерийски полк по бойните пътища на Балканската , Първата и Втората световна война. Водят битки, търпят лишения, побеждават , гинат далеч от родината , за да я има нея – майка България !

На 16 март от 10:00 ч. командирите на военни формирования от Плевенския гарнизон ще поднесат цветя на паметника на 4-ти пехотен Плевенски полк. От 11:00 ч. пред паметника на 9-та пехотна Плевенска дивизия, на площад „Свобода“, ще се състои ритуала по отбелязване на славната годишнина. В честването ще вземат участие представителни части от ВВВУ „Георги Бенковски“, в.ф. 22160 , в.ф. 38220 и 12 Авиационна база. В знаменната група ще се включат и знамената на военно-родолюбивите организации. Молебен за здраве ще отслужат свещеници от плевенските храмове.

Военнослужещи и представители на военно-родолюбивите организации ще бъдат наградени за постиженията си послучай празника. В събитието ще участва и Представителният духов оркестър на ВВС.

Всички, които могат да отделят от драгоценното си време и да споделят празника са добре дошли !

Валя Минкова

#тагове:

НАЙ-НОВИ: