Успешно изпълнен Транснационален проект на МИГ ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ – ДОЛНИ ДЪБНИК

14.03.2022 9:19

Успешно приключи проект „Подготвителен транснационален проект на тема: „Развитие на маркетинга на местната идентичност и създаване на устойчив туризъм, чрез проучване и/или съз­даване на марка за местни продукти от територията на МИГ Долна Митрополия – Долни Дъбник”, Административен договор № РД50-88/28.07.2021 г., сключен между Управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. и Сдружение „Местна ини­циа­тивна група Долна Митрополия – Долни Дъбник“, по процедура за подбор на проекти №BG06RDNP001-19.354 „Подбор на проектни предложения за подготвителни дейности за вът­реш­нотериториално и транснационално сътрудничество по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г., съ­финансирана от Европейския съюз чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Проектът е на обща стойност 48 238 лв. и с период на изпълнение 28.07.2021 г. – 28.08.2022 г.

Основна дейност на проекта беше изготвянето на два анализа – „Възможностите за създаване на обща марка и съвместен маркетинг на земеделските продукти на територията на МИГ Долна Митрополия – Долни Дъбник“ и „Анализиране на местната идентичност и култура на територията на МИГ Долна Митрополия – Долни Дъбник и проучване на възможностите за прилагане на добри европейски практики за запазването им“. Важно е да се отбележи, че добрите практики от ЕС показват, че в процеса на регистрация и налагане на местните марки, Местните инициативни групи дори да не са пряк участник, винаги поемат организационната част – дават идеи, консултират, организират, мотивират и убеждават, използват връзките си с всички представители на общността и на институционално ниво, посредничат в преговори, намират специалисти. Важна е и възможността да работят в мрежа с други МИГ по мярка 19.3 на ПРСР и така, освен да осигурят обмяна на опит, да разширят и утвърдят марката на регионално, национално и дори европейско ниво. Анализите са достъпни на страницата на МИГ Долна Митрополия – Долни Дъбник (http://migdmdd.eu/section-35-content.html).

На база направените проучвания, представители на МИГ Долна Митрополия – Долни Дъбник посетиха МИГ Тиренико Маре, Монти е Борджи, със седалище град Барчелона – Поцо ди Гото, разположен в област Месина, Сицилия, Италия, където г-н Петър Петров – Председател на МИГ Долна Митрополия – Долни Дъбник и г-н Джироламо Бертолами – Председател на МИГ Тиренико, подписаха двустранно споразумение за транснационално сътрудничество и обсъдиха възможностите за нови проекти, срещи, контакти и развитие на отношенията между общинските администрации, бизнеса и неправителствения сектор. С подписването на споразумението за транснационално сътрудничество партньорите изразяват общото си съгласие и ангажименти за изпълнение на проект за транснационално сътрудничество „Развитие на маркетинга на местната идентичност и създаване на устойчив туризъм“,  с обща цел – Създаване на условия за устойчиво развитие на местната общност, чрез прилагане на иновативни маркетингови дейности.

Постигнатите резултати от изпълнението на проекта бяха представени пред местната общност на заключителна конференция, която се проведе на 10 март 2022 г. в  Заседателната зала на Община Долна Митрополия.

 

 

 

 

 

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: