Ръководството на Община Кнежа с важна информация във връзка с приема на бежанци от Украйна

10.03.2022 17:34
Ръководството на Общинска администрация се обръща с молба към гражданите, собствениците на хотели и къщи за гости, които могат да предоставят безвъзмездно жилища на бежанци от Украйна, да изпращат информация на e-mail: [email protected]. Информацията задължително трябва да съдържа данни за капацитета на жилището (площ, брой стаи, санитарен възел, вид на отоплението, оборудване и др.), точен адрес, лице за контакт и телефон за връзка.
Всеки, който приеме украински граждани в дома си или в притежаван от него имот е нужно в най-кратък срок (2 дни), да уведоми за това кмета на общината, кмета/кметския наместник на населеното място и Районно управление град Кнежа, за да бъдат лицата регистрирани. Постъпилите заявки ще бъдат предоставени за координация на компетентните държавни органи.
Може да заявите готовността си за настаняване и на 09132/7305 дежурен към Община Кнежа, както и в сградата на Община Кнежа, ул. „Марин Боев” № 69, етаж 1, стая „Дежурен”.
Екипът на общината отправя апел и към собствениците на заведения за обществено хранене и обекти за продажба на хранителни стоки в Община Кнежа за съдействие при безвъзмездно осигуряване храна за настанените бежанци на територията на общината.
Към момента има най-голяма нужда от хранителните продукти – пакетирани храни (боб, леща, ориз, фиде, макарони, захар, сол, брашно, олио, оцет и др.), консерви (домати, грах, лютеница, пастет и др.), както и всякакъв вид зеленчуци и месо.
Всички, желаещи да дарят хранителни продукти, дрехи, обувки, завивки за бежанците от Украйна, могат да го направят в град Кнежа, ул. „23-ти Септември” № 3, Дневен център за възрастни хора, тел. за връзка 0883 370 566 Венелин Беновски.
Желаещите да дарят средства могат да го направят по следната банкова сметка:
ОБЩИНА КНЕЖА
ИНТЕРНЕШЪНАЛ АСЕТ БАНК Офис Кнежа
BIC: IABGBGSF
IBAN: BG24IABG74948401620500
Код за вид плащане: 44 51 00 – ДАРЕНИЯ, ПОМОЩИ И ДРУГИ БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПОЛУЧЕНИ СУМИ ОТ СТРАНАТА
Основание за плащане: За подпомагане на бежанци от Украйна
В усилията за максимално съдействие Община Кнежа набира и доброволци – български граждани владеещи украински, руски или английски език, които могат да заявят желанието си също на e-mail: [email protected].
Община Кнежа информира също, че българското Правителство откри единен информационен портал в помощ на напускащите Украйна с адрес: https://gov.bg/bg/ukraine, където е поместена пълна информация за изискванията на граничния контрол при влизането в Република България. Държавната агенция за бежанците също предоставя пълна информация за гражданите на Украйна – какво им е необходимо, как и къде се подава молба за международна закрила в страната ни на адрес: https://www.aref.government.bg/bg/node/499.
#тагове:

НАЙ-НОВИ: