Кметът на Червен бряг с призив към съгражданите за подкрепа на бежанците от Украйна

08.03.2022 9:44
На 4-ти март Кметът на Червен бряг взе участие в координационна среща, проведена по инициатива на Областния управител на Плевен. Тя бе свикана във връзка с насочващата се към България бежанска вълна от украинци, в резултат на военните действия там.
В срещата взеха участие представители на единадесетте общини от област Плевен, на Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи, Териториалната дирекция „Национална сигурност” към Държавната агенция „Национална сигурност”, Българският червен кръст, Регионалната здравна инспекция, Регионалната дирекция за социално подпомагане, Дирекция „Бюро по труда” – Плевен към Агенцията за заетостта, ВВВУ „Георги Бенковски” – Д. Митрополия, Медицински университет – Плевен, „УМБАЛ Д-р Георги Странски” ЕАД-Плевен, Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Плевен /РДПБЗН/, както и граждани, осъществяващи доброволческа дейност, насочена към напускащите Република Украйна.
Водеща тема бе създаване на координирани действия на институциите, относно готовността за приемане на лица, напуснали Република Украйна. Дискутирани бяха редица възможности, имащи отношение към приемането и закрилата, която следва да се предостави в случаи на бедстващи лица на територията на областта, в това число – осигуряването на подслон, изхранване, медицинска помощ и социална подкрепа.
Във тази връзка, д-р Цветан Костадинов се обръща към жителите от Община – Червен бряг, имащи възможност за предоставяне на подслон, финансова и/или материална подкрепа на украински бежанци, да заявят това на тел:
0659/92630
0884302165
0884899960
Скъпи съграждани, изправени сме пред собствения си избор да бъдем хора или просто наблюдатели на една нещастна човешка участ! Видяхме нагледно колко крехка е свободата на една нация, без значение дали днес е Украйна, а преди години Сърбия или която и да е друга близка до сърцата ни общност! Нека не бъдем роби на собствените си предразсъдъци и делим хората по лични симпатии. Изборът зависи от нас самите !
Кметът на Червен бряг напомни още, че за тази цел Правителството също има разработен портал: https://gov.bg/bg/ukraine, който е изключително улеснен за работа. Всеки от нашата община, който иска да помогне под някаква форма може да го заяви и там, чрез опцията: „Искам да помогна“, след което ще бъде потърсен за подробности.
Информация – фейсбукстраница Община Червен бряг, снимка – архив
#тагове:

НАЙ-НОВИ: