Днес в Къщата на художниците – изненада от плевенските дами на изящното изкуство!

04.03.2022 7:34

За пети път в Къщата на художниците е подредена така наречената женска изложба. Тя е посветена на Осмомартенския празник на жените и на предстоящата Първа пролет. Изложбата е реализирана от жените-художнички, членове на Групата на плевенските художници. Идеята за тази изложба се роди преди пет години, когато Наталия Велева предложи да сложим началото на едно такова емоционално събитие, показващо творческия потенциал на жените и техните духовни инвенции.

Името на изложбата даде художничката Майя Ананиева – „Изкушения” – едно понятие, побиращо в себе си много смисли и даващо възможност за цялостно представяне на тематичното богатство в творчеството на художничките.

През 2020 година изложбата не можа да се състои реално, поради Ковид пандемията. Но затова пък тя бе първата виртуална изложба, реализирана на страницата на Къщата на художниците във фейсбук.

Сегашният формат ще представи на плевенските почитатели на изкуството графики, рисунки, живописни платна, акварели, пластики, керамика, приложно изкуство. Около 50 творби са вкючени в експозицията, а участничките са повече от 20. Освен познатите ни ,вече утвърдени имена като тези на Майя Ананиева, Невелина Янакиева, Наталия Велева, Зоя Минева, Диана Тончева, Олга Въткова, Румяна Живкова, Илиана Димитрова, в експозицията показват свои творби и по-младите – Александра Духлинска, Илияна Чернаева, Ралица Енчева, Ралица Цветанова, Ренета Миловска и други.

Изложбата ще бъде открита на 4 март 2022 г., от 17, 30 часа, в Къщата на художниците и ще остане в нейните зали по традиция две седмици. Това информира за Плевен за Плевен Таня Духлинска, уредник в културния институт.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: