Областният управител събра на координационна среща представители на общини и институции

04.03.2022 19:50

Областният управител на област Плевен Иван Янчев организира работна среща за обобщаване на информация и координация на действията на институциите, относно готовността за приемане на лица, напуснали Република Украйна в резултат на военните действия. На срещата присъстваха представители на единадесетте общини от област Плевен, на Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи, Териториалната дирекция „Национална сигурност” към Държавната агенция „Национална сигурност”, Българският червен кръст, Регионалната здравна инспекция, Регионалната дирекция за социално подпомагане, Дирекция „Бюро по труда” – Плевен към Агенцията за заетостта, ВВВУ „Георги Бенковски” – Д. Митрополия, Медицински университет – Плевен, „УМБАЛ Д-р Георги Странски” ЕАД-Плевен, Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Плевен /РДПБЗН/, както и граждани, осъществяващи доброволческа дейност, насочена към напускащите Република Украйна.

На обсъждане бяха подложени редица възможности, имащи отношение към приемането и закрилата, която следва да се предостави в случаи на бедстващи лица на територията на областта, в това число – осигуряването на подслон, изхранване, медицинска помощ и социална подкрепа.

В проведената дискусия бяха обсъдени възможностите за споделяне на добри практики при управлението на кризата, както и механизми за обмяна на информация между общините, териториалните поделения на централната власт и Областната администрация. Бе прието, че Областна администрация следва да се разглежда като естествен координационен център при консолидирането на данните и тяхното процедиране към централните органи на изпълнителната власт, както и при осъществяването на обратната връзка. Обсъдено бе разработването на регистър на лицата, имащи възможност за предоставяне на подслон, финансова и/или материална подкрепа.

Представителите на Дирекция „Миграция” към МВР разясниха, че имат готовност да приемат заявления от лица, потърсили закрила, както и че съществуват разработени съвместни механизми за регистрация, проследяване и беседване с лицата.

При необходимост от транспорт бе изявена готовност за транспортиране на хора от страна на РДПБЗН-Плевен с наличните им микробуси.

Областният управител призова присъстващите да се популяризира и използва разработеният портал от правителството: https://gov.bg/bg/ukraine, който е изключително улеснен за работа. Всеки от нашата област, който иска да помогне под някаква форма може да го заяви чрез опцията: „Искам да помогна“, след което ще бъде потърсен за подробности.

Текст и снимки: Областна администрация Плевен

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: