Националният празник в община Левски – израз на родолюбивия български дух и признателност за Свободата на България

03.03.2022 16:33

С  възрожденски песни, днес, на 3-ти март, започна честването на 144-та годишнина от Освобождението в град Левски .

Кметът на Община Левски, Любка Александрова, ученици, граждани изразиха своята почит и признателност за подвига и саможертвата  на Васил Левски и Христо Ботев,  загиналите за Отечеството във войните, Хан Аспарух и Кан Кубрат, с венци и цветя на паметниците и паметните плочи в град Левски.

В чест на Националния празник, кметът на Община Левски, Любка Александрова издигна националния трибагреник пред Община Левски под звуците на  химна на Република България.

Тържественото честване на Националния празник започна с приветствие на кмета на общината Любка Александрова: „Скъпи съграждани, 144 години вече живеем в свободна майка България…На З –ти март 1878г.в Сан Стефано е подписан мирният договор, който прекроява картата на балканите и ражда българската държава. Възражда се българската държавност, след 500 години беди и страдания…  Ражда се романтичният идеал на десетки поколения българи, които в робските години са мечтали и са се борили да живеят като горди българи и дишат свободно…”, каза г-жа Александрова и отбеляза, че 3-ти март е символ на чутовната дързост на българите опълченци, готови да положат живота си за свободата на България. Той е символ на жертвоготовната братска любов на хилядите руси,  оставили костите си по бойните светини на руско-турската война при Плевен, Шипка и Шейново…,на почит и вечна благодарност на хилядите герои, дали живота си за свободата на България.

 

Тържественият  концерт с участието на изпълнители на стихове и песни от НЧ „Георги Парцалев-1901“, ученици от ОУ „Максим Горки“ и СУ „Крум Попов“ припомни драматични исторически събития, изрази дълбоката признателност и обич към родината, към свободна България. Българско хоро събра всички на площада.

Внушителен днес беше и Националния  празник  в село Козар Белене. Кметство с. Козар Белене и НЧ ”Надежда1902” за пореден път събраха на площада мало и голямо. Отец Георги Калчев отслужи празнична литургия и молебен за здраве, благоденствие и вечна памет.

Празничната програма започна с изпълнения на обичани български стихове и песни и прерасна във възстановка на момент от живота на легендарния закрилник на народа –Филип Тотю, със специалното участие на сдружение „Традиция”гр.Ловеч.

Българското знаме и българско хоро събра всички  на площада в село Козар Белене .

Информация и снимки: Пресцентър на Община Левски

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: