12 500 дръвчета ще бъдат подарени днес в Плевен

26.02.2022 8:14
Гората.бг ще подари 12 500 плодни, медоносни и декоративни дръвчета на хората от Плевен и региона днес. Ще бъдат подарявани приоритетно плодни – сливи (жълта афъзка), дюли, ябълки, череши, облачинска вишна, орехи, лешник (леска), както и явори, борове, златен дъжд, липа, акация и други, информират организаторите на инициативата.
А целта е да бъдат засадени 3 милиона дървета в България (вече са засадени 1.7 милиона) и „ще направим Плевен и областта по-зелени, красиви и чисти“.
Мястото в Плевен бе избрано след дискусия в социалните мрежи и с разрешение на Общината. От 9:30 ч. всеки, който иска да получи фиданки, трябва да е на гърба на Историческия музей, до наказателния паркинг на ул. „Гургулят“.
Повечето фиданки са 40-130 см, оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2 метра, вишните, орехите, сливите (жълта афъзка), дюлята са директно плододаващи сортове, ябълките и черешите не са облагородени (подложни са) и следва да се облагородят/ашладисат. Размерите варират.
Инструкции за съхранение, засаждане и грижа ще бъдат получени на място и качени след това на страницата на събитието във фейсбук.
Желаещите да си вземат фиданка, трябва да носят използвани, но здрави найлонови пликове/малки чували.
#тагове:

НАЙ-НОВИ: