Езиковата гимназия в Плевен бе домакин на международна среща

26.02.2022 17:49

Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Димитър Димов“ – Плевен беше домакин от 21 до 25 февруари на петата международна среща по проект „Комуникация“ – програма Еразъм+ на тема: „Знаете ли универсалния език на науката и творческия език на изкуството?“, информират от училището.

14 ученици и 7 учители от Германия, Полша, Португалия, Хърватска и от училището-домакин – учениците от XIд клас с ръководители: Румяна Стаменова – старши учител по немски език и координатор на проекта, Грета Димова – заместник-директор и старши учител по английски език, Людмила Бояджиева – учител по биология и здравно образование и химия и опазване на околната среда, представиха на немски език и на английски език информация за всяка от държавите- партньори, за града, в който живеят, и за училището, в което учат. Впечатляващи бяха и изпълненията на талантите на училищата-партньори в областта на музиката, изобразителното изкуство, танците и спорта.                                                                                                       

Особено интересни за всички присъстващи бяха дейностите, свързани  с бележити  откриватели, чийто произход е от държавите-партньори по проекта, създали научни открития и изобретения от световна величина и значение, уъркшоповете за съставяне на думи, термини и комуникация чрез химични формули, изписване на интернационални думи на кирилица,  на немски език и на английски език, разказаха от гимназията.

Прилагането на езиковите знания и комуникацията чрез устойчиви словосъчетания от всеки партньорски екип,  и обратната връзка беше обследвана чрез провеждане на състезания в образователната платформа Kahoot и в платформата за анкети и тестове Mentimeter.

Подчинено на темата беше и посещението на Интерактивния музей на индустрията в гр. Габрово, което способства за придобиване на  знания за европейското индустриално и културно наследство, за условията на труд, чрез иновативни и творчески практики,  фокусирани върху един цялостен преглед на индустриалния сектор на европейския пазар на труда с исторически поглед за развитие на компетентности, необходими за подготовка на младото поколение преди да  излезе на трудовия пазар.

Невероятно впечатляващо за гостите беше и посещението на Виртуалния музей на водата в гр. Ловеч – първият по рода си музей в Европа. Партньорите по проекта бяха запознати с интерпретативни програми и филми за водата като живителна течност и фундаментален фактор за съществуването на живот на Земята, за водни събития и факти с помощта на най-съвременна аудио-визуална технология и разработени за целта мултимедийни продукти.

Учениците от ПГПЧЕ „Димитър Димов“ демонстрираха прекрасните си комуникативни и ораторски качества на чужд език и в качеството си на гидове, разказвайки за забележителностите на гр. Плевен по време на пешеходната обиколка на града, добавиха от гимназията.

„Международната среща постигна своите цели: бяха представени различни видове комуникационни умения, нови идеи, мисли, чувства и информация устно, писмено, визуално и невербално. Да комуникираш ефективно означава, че можеш да адаптираш общуването си спрямо ситуацията, да разчиташ поведението на другите хора, да слушаш активно, да бъдеш толерантен към позицията на другия, както и да прилагаш различни стратегии за разбиране на цялостното послание“, обобщи Грета Димова.

Снимки: ПГПЧЕ – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: