Георг Спартански: Храм-мавзолеят няма да бъде осветен нито сега , нито в бъдеще в национален флаг на ДРУГА държава , освен в цветовете на БЪЛГАРСКИЯ!

26.02.2022 9:10
ПО ПОВОД питания на граждани във фейсбук, ще освети ли община Плевен в синьо-жълто, т.е. в цветовете на украинския национален флаг, храм – мавзолей „Св.Георги Победоносец“ в центъра на Плевен , като кмет на града съм длъжен да заявя следното:
Храм-мавзолеят няма да бъде осветен нито сега , нито в бъдеще в национален флаг на ДРУГА държава , освен в цветовете на БЪЛГАРСКИЯ по няколко причини:
1.Това не е просто някаква обществена сграда, а именно МАВЗОЛЕЙ, в който се покоят костите на загинали за освобождението на Плевен и България войници и офицери.
Важно е да уточня,че костите са на воини от РАЗЛИЧНИ националности- има и руски, и украински, и други, достатъчно е да прочетете имената на паметните плочи. Недопустимо е да делим костите на тези солдати -всички те се биха братски рамо до рамо и загинаха геройски в името на една ОБЩА цел- освобождението на Плевен.
2.Мавзолеят е и действащ православен ХРАМ, недопустимо е религиозни сгради да се използват за политически цели.
3.Храмът – мавзолей „Св.Георги Победоносец“ е и СИМВОЛ на Плевен, това е ГЕРБЪТ на община Плевен.
Според мен е недопустимо националният герб на КОЯТО И ДА Е друга държава да оцветява сграда, която съхранява костите на загинали воини от различни националности, сграда, която е действащ религиозен храм и сграда ,която е символ и герб на Плевен .
Информация: фейсбук профил на кмета на Плевен Георг Спартански
#тагове:

НАЙ-НОВИ: