25 февруари 1836 г. – патентован е револверът

25.02.2022 7:07

25.02.colt

На 25 февруари 1836 г. американският оръжеен конструктор Самюъл Колт получава в САЩ своя първи патент за „Въртящо се оръжие” – прототипът на револвера с барабан. Основното в това изобретение е, че пистолетът се превръща от устройство за еднократно изстрелване на куршум в многократно стреляща машина. Интересното е, че Колт предната 1835 г. получава аналогичен патент най-напред в Европа.
Първите револвери са с 5-гнезден барабан. Поради бавното зареждане на барабана, фирмата продавала продукта с резервен барабан. През 1837 г. на Колт му е отказана поръчка за армията на САЩ с обяснението, че револверът му е твърде бързострелен. Тогава той заминава за Флорида, където в битките с индианците успешно популяризира револвера си. През 1839 г. Колт патентова револвер, който се зарежда без сваляне на барабана, но през 1842 г. фирмата му фалира. През следващите пет години Колт изоставя бизнеса с оръжия.
Той започва да внедрява своите новаторски идеи в други области. Самюъл се оказва един от хората, които виждат техническия проблем и намират най-рационалното решение.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: