23 февруари е Денят на защитника на Отечеството в Русия

23.02.2022 7:11

23.02.rusia

23 февруари се чества в Русия като Ден на защитника на Отечеството.Датата е приета в Съветския съюз през 20-те години. До 1949 година в Съветския съюз 23 февруари се е празнувал като Ден на Червената армия, от 1949 до 1993 г. празникът официално се нарича Ден на Съветската армия и Военно-морски флот. Тогава отново е преименуван в Ден на руската армия, а след това в Ден на защитника на Отечеството.

Независимо от това, че първоначално празникът няма никаква връзка с Международния ден на жената, с течение на времето 23 февруари в съзнанието на руснаците се превръща в „празник на всички мъже“ в противовес на 8 март, който традиционно се отбелязва широко в Русия. Голямото мнозинство от мъжкото население в страната дори не се досеща за съществуването на Международен ден на мъжа, който се отбелязва на 19 ноември: в съвременна Русия мястото на този празник е категорично заето от Деня на защитника на Отечеството, който, както негласно се приема, трябва да се отбелязва независимо от това, дали на мъжа наистина се е налагало да защитава своята страна.

Впрочем, официалното празнуване на 23 февруари традиционно се отбелязва във военен стил. В много градове на страната на този ден се провеждат тържествени шествия, паради и концерти, а в Москва в чест на празника всяка година има празнична заря.

Както и на 8 март, на 23 февруари в Русия е прието на „виновниците за тържествата“ да се правят подаръци. Но, независимо от това, че според анкетите, мнозинството мъже биха искали да получат нещо творческо или практично, като комплект оригинални ароматизатори за автомобил, най-популярните подаръци през годините си остават мъжките чорапи и козметика за къпане и бръснене. Затова мъжете имат неофициално название за неофициалния празник: „Общоруски ден на пяната за бръснене“. През последните години някои мъже дори устройват „протестни акции“, като в навечерието на празника сами си купуват крем за бръснене, за да се опитат да поставят своите половинки пред свършен факт.

Източник: rusofili.bg

#тагове:

НАЙ-НОВИ: