Асоциация на топлофикационните дружества в България със съвети за ефективно управление на разходите за топлинна енергия през зимата

23.02.2022 15:31

„Въпреки че се надяваме най-студената част на зимата да е приключила. Искаме да напомним на всички, които разчитат на централното отопление какви стъпки да следват за максимално ефективно използване. Особено сега когато много хора работят от дома си, всеки максимално се старае да пести.“ каза председателят на Асоциация на топлофикационните дружества в България инж. Кремен Георгиев.

Специалистът обясни, че по-ниските температури през зимата са предпоставки за по-висока консумация на топлинна енергия. Сред важните фактори, които влияят на потреблението са състоянието на имота в т.ч. външни стени, прозорци, врати, покрив и други.

„Ако искаме да оптимизираме консумацията от важност е дали сме предприели мерки за повишаване на енергийната ефективност в апартамента. Такива мерки са топлинната изолация, качествените стъклопакети с висока енергийна ефективност, добре изолирани ли са вратите, каква е настилката на пода и т.н.“ каза инж. Кремен Георгиев.

Влияние върху количеството на използваната топлинна енергия оказва и видът на използваните отоплителните уреди и от какво са изработени. Предлагат се стоманени, чугунени, алуминиеви и радиатори от композитен материал. Максимална енергийна ефективност се постига с алуминиеви радиатори. Алуминият е с изключително високи топлоотдаващи показатели и за това модерните алуминиеви радиатори постигат най-добра ефективност. Най-големият плюс на алуминиевите радиатори е достъпната им цена.“ каза инж. Кремен Георгиев.

Експертът препоръчва при отсъствие и през нощта да не се поддържат високи температури в помещенията. „Доказано е, че понижението на външната температура с 1°C увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%. Но знайте и че намаляването на температурата в стаята с 1°C пести енергия!“ каза инж. Кремен Георгиев.

Важно е да се има предвид, че покриването и преграждането на отоплителните уреди със завеси или мебели не се препоръчва, за да не се възпрепятства топлината. „Не препоръчвам да държите отоплителните уреди напълно студени, защото така стените в жилището изстиват и когато пуснете отоплението, уредите консумират повече енергия, за да достигнат отново до желаната висока температура.“ каза инж. Кремен Георгиев.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: