Бъдещето на спортната зала и спортната инфраструктура в Плевен обсъдиха в София кметът Спартански и министър Василев

22.02.2022 17:44
Днес в София, по негова покана, проведохме планираната от по-рано тази година среща с Министъра на младежта и спорта г-н Радостин Василев . Това информира кметът на Плевен Георг Спартански.
„В продължение на около 1,5 часа коментирахме строителството на нова многофункционална спортна зала в града. На срещата присъстваха още зам.-министър инж. Владимир Харизанов, зам.кметът на община Плевен Стефан Милев, главният архитект на Община Плевен Светлин Митев и експерти от дирекция „Инвестиционна политика и обществени поръчки“ на Министерството на младежта и спорта.
Съоръжението трябва да бъде изградено на мястото на разрушената преди близо 10 години колописта, а средствата ще бъдат осигурени от държавата. В залата ще има възможност да се провеждат състезания и тренировки по няколко вида спорт – баскетбол, волейбол, футбол, хандбал, художествена гимнастика и др. Предвидено е изграждането на помощни помещения, които да служат за тренировки по бокс, борба, вдигане на тежести, бойни спортове и др. Залата ще разполага и със закрита лекоатлетическа писта. Планира се изграждане и на закрит плувен басейн с олимпийски размери, който ще покрива всички стандарти на Международната федерация по плуване, както и хотелска част към комплекса. Съоръженията ще се използват свободно както за професионален, така и за масов спорт по график.“, коментира Спартански.
Предвидено е към залата да бъдат изградени и необходимият брой паркоместа.
И още: По време на разговорите беше уточнено, че имотът, на който трябва да бъде изградена многофункционалната спортна зала, следва да бъде прехвърлен от Община Плевен в активите на Министерството на младежта и спорта. Поех ангажимент този въпрос да бъде разгледан от Общински съвет-Плевен още на заседанието през месец март,т.г.
След издаването на виза за проектиране от главния архитект на Община Плевен Светлин Митев ще бъде възложена процедура за изработване на технически инвестиционен проект за спортния комплекс. Възлагането ще се извърши чрез процедура по Закона за обществените поръчки. След одобряването на техническия проект ще бъде направена процедура от ММС за избор на изпълнител на строително-монтажните работи.
Предприетите действия по изграждането на нова многофункционална спортна зала в Плевен са част от заложената в коалиционното споразумение на Правителството на Р.България политика за построяването на енергийно-ефективни спортни центрове в четири региона на страната, отговарящи на международните спортно-технически нормативи.
В допълнение, запознах министър Василев и с току-що одобрения ни проект по програма „Красива България“ за ремонт на волейболната зала /стени, подова настилка,таван, осветление и пр./, находяща се в комплекс“Спартак“, както и с готовия проект за изграждане на отопление в целия комплекс, с който сме кандидатствали за финансиране по реда на Наредба 4 на Министерството, но ни е отказвано с аргумент „липса на средства“…Изразих мнение, че имаме пълна готовност ОТНОВО да депозираме в ММС този проект, тъй като е логично ,ако получи одобрение, изграждането на отоплителната инсталация на комплекса и ремонтът на залата за волейбол да се извършват заедно. Вярвам, че ще получим подкрепата на г-н Василев и ММС и по този проект, който считаме за изключително важен за спортната ни инфраструктура!
Запознахме Министъра и с други спортни проекти, които са в процес на реализация в момента- изграждане на футболно игрище зад „Стадион Плевен“ -терен, лекоатлитическа писта, осветление, трибуни, помощни сгради, проектирането на сектор за хвърляния по лекоатлетическите дисциплини-копие, гюле, чук, диск.
Коментирахме принципно състоянието на държавната лекоатлетическа зала както и двата футболни стадиона- „Плевен“ и „Белите орли“.
Напомням, че тази година ще построим и комбинирана спортна площадка за баскетбол и волейбол , с ограда, осветление и пр.в жк.“Мара Денчева“, срещу „Китайската стена“, предстои избор на изпълнител по Закона за общ.поръчки, с наши средства.
„В заключение, силно обнадежден съм от днешната работна среща,от професионалното отношение на екипа на ММС и лично от визията на министър Василев относно инфраструктурата на и за спорта в Плевен и България. Убеден съм, че с обединени усилия и общо желание нещата могат и е крайно време да се случат- гражданите и спортистите на Плевен са доказали, че ЗАСЛУЖАВАТ това НОВО отношение.“, заявява кметът на Плевен!
#тагове:

НАЙ-НОВИ: