Дискусия за COVID-19 и ваксините се проведе в Медицински университет Плевен

19.02.2022 12:24
Медицински университет – Плевен бе домакин на първата от поредица дискусии с общопрактикуващи лекари за подобряване на комуникационните умения при общуването с пациенти с недоверие и съмнение във ваксинацията срещу COVID-19. Форумът на тема: „Дискусия за COVID-19 и ваксините: Науката в отговор на предизвикателствата“ бе открит от проф. Добромир Димитров, ректор на Медицински университет – Плевен.
Той приветства стартиралата национална информационна кампания на здравното министерство, като подчерта значимостта на подобни научни форуми с участието на експерти в борбата с дезинформацията и недоверието на обществото към ваксинацията.
Модератори на първата среща бяха проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН и Младен Владимиров, психолог–консултант. Лекция изнесе доц. д-р Милена Карчева, епидемиолог и декан на Факултет „Обществено здраве“ на МУ-Плевен.
Дискусията се реализира заедно с регионалната здравна инспекция в града. Гости на събитието бяха д-р Илиян Минчев, директор на РЗИ-Плевен, д-р Росица Милчева, директор на РЗИ-Ловеч, служители на Областна администрация-Плевен, както и на Представителството на Европейската комисия в България.
Серията от комуникационни форуми се провежда от Министерство на здравеопазването, регионалните здравни инспекции в страната, както и алианс от международни и неправителствени организации, вкл. представителството в България на Световната здравна организация и УНИЦЕФ, фондация „Астра Форум”, Центъра за анализи и кризисни комуникации и др.
В дискусиите се търси практическа полза и обмяна на опит, представя се концепция за комуникация с пациентите, които се колебаят да си поставят ваксина, както и информация относно продължителността на имунитета след инфекция и ваксинация, показания и противопоказания за имунизация, вкл. за пациенти със съпътстващи заболявания, които понякога са причина за колебанието и страховете на пациента.
Информация и снимки: МУ Плевен
#тагове:

НАЙ-НОВИ: