Почина видният плевенчанин и родолюбец – Дянко Марков

17.02.2022 18:06

На 99 години почина Дянко Марков, съобщиха от семейството.

Дянко Марков е народен представител от Съюза на демократичните сили и ОДС, председател на партия Български демократичен форум, полковник от запаса, военен летец, защитавал небето над София през Втората световна война и участвал във втората фаза на войната срещу нацистка Германия, носител на Орден за храброст.

Дянко Марков е сред последните офицери от Царство България. Роден е в Плевен през 1922 г. в семейство на адвокат социалдемократ. Като ученик в гимназията придобива паралелно и музикално образование. Като гимназист заедно с тримата си братя влиза в Съюза на българските младежки легиони. Завършва Висшето военно училище. През 1945 г. участва във войната срещу нацистка Германия като летец изтребител.

През 1947 г. е арестуван с група млади офицери по процес, известен под името „втори легионерски център“ и осъден на 5 години затвор. След затвора работи в различни сфери на материалното производство, след което кандидатства за цигулар в Музикалния театър и въпреки лошата биография успява да се наложи с таланта си.

През 2018 г. Министерството на отбраната го удостои с Награден знак „За чест и достойнство“ по случай неговата 96-годишнина.

Информация и снимка: Интернет

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: