Развитието на културно-исторически туризъм в Гулянци и Никопол обсъди областният управител на среща с кметовете на общините

17.02.2022 12:38

Областният управител Иван Янчев продължава поредицата от срещи с кметове на общини от област Плевен, за да се запознае лично с конкретните проблеми на хората по места.  Домакини този път бяха Лъчезар Яков, кмет на община Гулянци и Ивелин  Савов, кмет на община Никопол. И в двете крайдунавски общини проблемите са свързани с лошата пътна инфраструктура, чистотата, улично осветление, остарялата вик мрежа, демографската криза, липсата на работа, с която да се задържат младите хора в малките населени места.  Нова тема, която е дискутирана на тези срещи, е развитието на културно-исторически туризъм в община Гулянци и община Никопол. Лъчезар Яков е запознал Областния управител с проект за археологическия резерват Улпия Ескус в с. Гиген, община Гулянци, обявен за паметник на културата с национално значение.  Кметът на община Никопол Ивелин Савов e изразил готовност да бъде реставрирана Шишмановата крепост и Скалната църква в град Никопол, които само част от културно-историческото ни наследство, с което градът разполага.

Кметовете декларират, че имат идеи за развитие на общините, които управляват, но очакват подкрепа и от държавата. Затова определят  разговорите с Областния управител и екипа му като стъпка в правилната посока.

Информация и снимка: Областна администрация Плевен

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: