На 16 февруари се отбелязва Денят на бадема!

16.02.2022 7:15

Днес календарът ни приканва да отпразнуваме деня на „най-сърдечната“ ядка – бадемовата. Не е напразно определението й – бадемите са сред най-здравословните храни и в голяма степен подпомагат работата на сърдечния мускул. Бадемите са отглеждани още преди хилядолетия, но е минало доста време, докато се сдобият с окончателното си наименование, тъй като изучаващите ги постоянно им измисляли и ги наричали с нови имена. В миналото с бадеми лекували заболяванията на принадлежащите към заможната част от обществото. Готвачите на високопоставените фамилии добавяли вкусните ядки към приготвяните месни ястия и ги правели по-лесно смилаеми. И до днес бадемите имат славата на кралски плод.

16.02.badem_
Те са известни като изключително мощен антиоксидант; съдържат голямо количество витамин Е– 100 г ядки са в състояние да ни доставят над 200% от необходимата на организма ни дневна доза! Богати са на магнезий, фосфор, фибри и ненаситени мастни киселини, понижават нивото нахолестерола, забавят процесите на стареене в организма, предотвратяват сърдечно-съдови заболявания, подпомагат превенцията от някои карциноми, укрепват костната система.
За родина на бадемово дърво се смята районът на Югозападна Азия и Близкия изток, но опитомената му форма, която има над 20 разновидности, се отглежда и в по-северните части от земното кълбо – включително и на Британските острови. САЩ и по-специално Калифорния, са сред най-големите производители и доставчици на бадемови ядки в света. Срещу 80% от общия обем доставки за световния пазар, в Калифорния се поддържат над 1.2 милиона кошера с пчели, които се грижат за опрашването .

#тагове:

НАЙ-НОВИ: