Емил Петков е новият цар на виното в Червен бряг

15.02.2022 14:27
На връх Трифон Зарезан за поредна година в Червен бряг се проведе конкурсът за най-добро домашно вино. Събитието се организира традиционно от НЧ „Н.Й. Вапцаров 1908”, а наградния фонд за победителите осигури Община Червен бряг.
Тази година в конкурса се съревноваваха 49 вина – 33 червени, 11 бели и 5 розе.
Пробите оценяваше компетентно жури, с председател – гл. асистент д-р Димитър Димитров от Института по лозарство и винарство – Плевен и членове Христо Ангелов и Илонка Тонова.
Ето и победителите:
За Цар на винарите и победител в конкурса бе провъзгласен Емил Симеонов Петков. Неговото червено вино, по думите на журито, имало най-балансиран аромат, добре изявен цвят и липса на окисление.
На второ място при червените вина наградата грабна Георги Иванов Маринов, който спечели и първото място при розето, а на трето място бе класирано виното на Иван Христов Маринов.
При белите вина:
първо място за Радослав Вълов;
второ – Вергиния Дамянова;
трето – Валентин Иванов, който защити миналогодишната си позиция.
При розетата награди бяха присъдени също на Теодор Вутков /второ място/, а трети се класира Красимир Сълев.
За всички тях организаторите бяха осигурили медали, грамоти и предметни награди.
Председателят на журито поздрави участниците в конкурса и подчерта, че тази година освен значително по-големия брой предоставени проби, се наблюдава и подобряване на майсторлъка на винопроизводителите.
Той изненада присъстващите с любопитна презентация за основните компоненти, които влияят върху ароматичния профил на вината.
Празникът завърши с повторна дегустация на пробите, този път от самите винопроизводители и с много наздравици.
текст и снимка: община Червен бряг, фейсбук-страница
#тагове:

НАЙ-НОВИ: