50 години Детска градина „Слънце”

11.02.2022 16:40

През 2022 година ДГ „Слънце” в град Плевен чества своя 50-годишен юбилей. Създадена през 1972 г., година наред тя се утвърждава като средище и школа по изобразително изкуство, приложно творчество и естетическо възпитание под ръководството на директори Милка Каланова и Боряна Иванова.

През годините сферите на изява на педагозите и възпитаниците разширяват обхвата си и плевенската общественост се наслаждава не само на творбите им, но и на многобройни концерти, спектакли, тържества.

Честването на своята 50-годишнина образователната институция ще отбележи с поредица инициативи, които отразяват духа на миналото, разкриват ентусиазма на настоящето и гледат смело в бъдещето.

И тъй като обществото все повече изпитва нужда от естетическо и културно обогатяване първата инициатива, която ДГ осъществи, е „Възраждане на изложбата на Майя Ананиева в ДГ „Слънце” – акварел и маслени бои. Картините са част от богатото културно наследство на детската градина и носят със себе си духа на нейната пъстра и изпълнена с багри история. По този повод Майя Ананиева споделя:

„Безкрайно съм щастлива, че моите картини отново ще носят и радост и вдъхновение! Първото ми художествено ателие беше в пространството на Детска градина „Слънце“, където нарисувах картините за първата ми самостоятелна изложба, там се роди и арт школа „Колорит“.  Децата от градината гостуваха в ателието ми, имах специален курс за експериментално обучение с най-талантливите деца, съвместни арт проекти с педагозите. Един прекрасен период от моя творчески живот, оставил трайна следа, която сега започва ново развитие. Сърдечно благодаря на Ръководството на Детска градина „Слънце“, че ме направиха  красива част от своя  50 годишен Юбилей.“

Именитата плевенска художничка обогати колекцията със своята нова картина „Пеперуда” и обсъди с директора г-жа Цветомира Добрева бъдещи творчески инициативи на ДГ „Слънце” и Арт – школа „Колорит”, които ще продължат традицията за възпитание чрез дейности в изобразителното изкуство за изграждане на естетическа култура и ценности у децата. Картините от постоянната изложба на Майя Ананиева са аранжирани в новосъздадено галерийно пространство в детската градина, обогатявайки естетическата среда, в която се обучават и възпитават стотици деца.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: