Десислава Трифонова: Кабинетът Петков няма нито визия, нито стратегия,  нито план за привличане на инвестиции!

11.02.2022 14:17

„Почти два месеца имаме редовно правителство на промяната, но днес ние няма да обсъждаме стимули за инвеститори, които да подпомагат икономическия растеж и създават работни места. Промяната в този закон не се състои в нови мерки, а в замяната на министъра на икономиката с министър на иновациите и растежа.“ Това заяви народният представител от коалиция „ГЕРБ – СДС“ Десислава Трифонова в изказването си по време на заседание в Народното събрание при обсъждане на първо четене на Закона за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите.

Депутатът от Плевенска област коментира, че от 13-ти декември до сега правителството не е дало нито едно предложение за политики за привличане на инвестиции чрез този закон. Липвсат и сертифицирани проекти през последните месеци. Припомняме, че от служебния кабинет беше заявено в медиите в края на миналата година, че се очаква привличането на инвестиции за 800 милиона лева и активно се работи по тях.

„Само преди няколко дни, обаче, по време на заседание на Комисиято по икономическа политика и иновации, на което се разглеждаше проекта за бюджет, стана ясно, че правителството на премиера Петков въобще не планира да привлече инвестиции на тази стойност, а само за 600 милиона. Това са наполовина по-малко инвестиции от привлечените през 2021 година, две трети от които са направени от правителството на Герб през първото тримесечие.“, коментира Десислава Трифонова. Тя изнесе и информация, че по последни данни на БНБ, преките чуждестранни инвестиции в България за периода януари – номеври 2021 година са намалели с 46% спрямо 2020г.

„През миналата година цялата държава слушаше, как в министерство на икономиката се случват чудеса и са получени 602 писма за директно намерение за инвестиции в страната. После се оказа, че всъщност само 129 са заявените директно намерения за инвестии, 218 са за интерес – каквото и да означава това – и има и 255 писма за сътрудничество!?..До момента липсва каквато и да е било информация, дали поне една от тези 602 компании е предприела каквото и да е било действие за инвестиции.“, посочи Десислава Трифонова в пленарна зала.

Според народния представител от Плевенска област, политиката за привличане на инвестиции не е приоритет за сегашните управляващи и те нямат нито визия, нито стратегия, нито план за действие.

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: