Асоциация на топлофикационните дружества със съвети за пестене на битова гореща вода

10.02.2022 13:07

 

В най-студените зимни месеци, разходите за отопление обикновено са сериозна част от разходите на много семейства. Именно тогава хората ползват и възможно най-много гореща вода, за да се стоплят. Председателят на Асоциация на топлофикационните дружества в България инж. Кремен Георгиев и енергиен експерт предостави експертни съвети за оптимизиране на потреблението на битова гореща вода.

„Всеки градус по-хладка вода по време на къпане, миене на чинии или просто измиване на ръцете, спестява пари! Ако искате да икономисате, не използвайте много гореща вода.“ каза експертът и председател на Асоциация на топлофикационните дружества в България инж. Кремен Георгиев.

Във връзка с разликата в разхода за подгряване на един кубичен метър топла вода в отделните сгради, експертът разясни, че нормативната уредба взема предвид, че всяка абонатна станция има своите специфики и цената е различна. В тази връзка Наредбата за топлоснабдяването регламентира Методика за отчет и разпределение на енергията.

„Спецификата зависи от това колко клиенти захранва абонатната станция, колко е голяма сградата, респективно сградната инсталация, санирана ли е сградата и т.н. Колкото повече хора използват битова гореща вода в етажната собственост, толкова по-ниска е и цената, поради по-ниския специфичен разход на енергия за подгряване.“ каза инж. Кремен Георгиев.

Експертите от Асоциация на топлофикационните дружества в България препоръчват инсталацията за битова гореща вода в цялата сграда да бъде изолирана, което ще редуцира специфичния разход за подгряване.

„Внимателната употреба на битова гореща вода е добър начин да спестите енергия. На пазара се предлагат енергоспестяващи термостатични смесители, както и аератори за душ. Благодарение на подобни уреди струята при един и същи дебит покачва своето налягане, обогатява се с кислород и пропуска точното количество гореща вода за достигане на желаната температура. Не трябва да се допускат и повреди. Едно течащо кранче пропуска ценно количество топлинна енергия, което можете да спестите.“ каза инж. Кремен Георгиев.

Експертът предупреди, че трябва да се следи и срокът на годност и за проверка на водомерите. Инж. Кремен Георгиев напомни, че, както водомерите за топла вода, така и топломерите и индивидуалните разпределители, които отчитат потреблената топлинна енергия, трябва да бъдат подменени с модерни уреди с възможност за дистанционен отчет до януари 2027 година.

„С преминаването към дистанционен отчет на потребената топлинна енергия и битова гореща вода посещенията на инкасатори в дома Ви ще останат в историята, заедно с прогнозните и изравнителни сметки. С дистанционния отчет плащате точно толкова, колкото сте потребили.“ каза инж. Кремен Георгиев.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: