4 февруари – Световен ден за борба с рака

04.02.2022 7:17

svetoven den na raka

Всяка година на 4 февруари се отбелязва Световният ден за борба с рака. Денят се отбелязва от 2005 г. по инициатива на Международния съюз за борба с рака с подкрепата на Световната здравна организация по силата на член 10 от Парижката харта, приета на 4 февруари 2000 г. на Световната среща на високо равнище за борба с рака в Париж, Франция.

Онкологичните заболявания са сред основните причини за смъртност в световен мащаб. С най-голяма честота са злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените и рака на белите дробове при мъжете. Следват туморите на дебелото и правото черво, на простатната жлеза и гинекологичните злокачествени заболявания при жените.

Редица рискови фактори са причина за появата и развитието на туморните заболявания, но те не могат да се разглеждат изолирано. Комбинации от различни външни  фактори, фактори на организма и психичното здраве могат да провокират поява на един или друг тумор. Водещ фактор за риска от тумори на белите дробове е тютюнопушеното, но не бива да се пренебрегва и рискът  за т. нар. пасивни пушачи.

Все  по- често се дискутира значението на факторите  физическа активност и наднормено тегло. Те се свързват с по-висока заболеваемост от тумори на млечната жлеза, колоректален рак, тумори на простатата, женски гениталии.  Най-важното за по-ранната диагноза е самонаблюдението. При появата на симптоми като например стомашен дискомфорт, кашлица и тежест в гърдите, промяна на теглото без причина, е необходим незабавен преглед при лекар-специалист.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: