Единадесетокласничка стана „прокурор за един ден“ в Плевен след като спечели национален конкурс

02.02.2022 15:16

Единадесетокласничка Касандра Радославова стана „прокурор за един ден“ в Окръжна прокуратура – Плевен днес след като спечели национален конкурс. Както „Плевен за Плевен“ вече писа, Касандра е ученичка в Професионална гимназия по мениджмънт и хранителни технологии в Плевен. Тя е сред националните победители в конкурса „Прокурор за един ден“, насочен към младежи от ромската общност на възраст 16 – 18 години. Инициативата е на Кралската прокурорска служба към Британското посолство в София, Асоциацията на прокурорите в България, Центъра за етнически диалог и толерантност „Амалипе“ и Младежка фондация „Арете“.

Касандра е писала есе за ранните бракове сред ромите. Самата тя казва, че семейството й са против тази практика и по-скоро я насърчават да учи, колкото да се задомява преди да е навършила пълнолетие. Момичето е категорично, че такива бракове са незаконни, а младите хора обричат живота си по този начин. За своето бъдеще Касандра сподели, че се вижда като адвокат и затова мечтае, а и се труди усърдно, за да завърши с успех средното си образование и след това да влезне в университет.

Днес Касандра бе посрещната от окръжния прокурор на Плевен Владимир Николов, който изрази възхищението си от такива деца. „Всяко дете, което ние успеем да спечелим за каузата да се развива, да мечтае, да цени образованието, да гледа напред в бъдещето, трябва да бъде подкрепяно“, подчерта Николов.

Единадесетокласничката бе придружена от директора на гимназията Теменужка Енчева, която добави, че с успехите на Касандра са резултат и плод на усилията на всички учители, които работят с нея.

На 7 февруари Касандра ще участва с младежите от другите четири града, които са се включили в инициативата „Прокурор за един ден“, в прием в Британското посолството, а след това ще посетят и Съдебната палата в столицата.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: