Валери Лачовски и Десислава Трифонова: Драстично е увеличението на сметките за ток в общини и болници от Плевенска област!

01.02.2022 16:47

Невъзможността на сегашното правителство да предприеме адекватни мерки, свързани с цените на тока и газа, коментираха днес на пресконференция в клуба на БТА в Плевен народните представители от коалиция „ГЕРБ – СДС“ от 15 МИР Плевен Валери Лачовски и Десислава Трифонова.

„Суверенетът искаше промяна и избра промяната, но тя донесе хаос и криза във всички сфери на живота. От коалиция „ГЕРБ – СДС“ внесохме проект за компенсации на 100% на всички засегнати сектори, заради високите цени на тока. Бяхме провокирани за това от ежедневните сигнали, които получаваме от общини, болници, детски градини, молитвени домове за невъзможността им да платят новите сметки за ток.“, заяви народният представител Валери Лачовски.

От изнесените на пресконференцията данни стана ясно, че в УМБАЛ „Георги Странски“ за последните три месеца на 2020-та година разходът за ел-енергия на лечебното заведение е бил 166 хиляди и 175 лева. 463 хиляди и 940 лв вече е разходът за последното тримесечие през 2021 година!

„Към момента никой не говори за увеличение на бюджета на лечебните заведения“, коментира Лачовски, като допълни, че в болницата в Левски увеличението на сметките за ток през декември е двойно.

Положението и в общините от област Плевен е тревожно. Като примери  Валери Лачовски посочи данни от общините Пордим и Червен бряг, където увеличението на сумите за ел.-енергия също е драстично.

„Държавата спи. Или трябва да стоим на тъмно и студено, или да освобождаваме персонал, за да можем да си платим сметките за ток.

Затова от ПП Герб настояваме правителството да вземе незабавни адекватни и конкретни решения, с които да компенсира на 100% увеличените сметки за ток на общини, общински предприятия и търговски дружества, детски градини, ясли, старчески домове и други общински социални заведения. Да се компенсират на 100% молитвени домове, болниците, училища, университети, музеи и библиотеки, читалища, театри и други културни обекти. Това са институции, които се занимават с обществена и социална дейност, а не калкулират печалба. Време е правителството да започне да мисли за българския народ, а не за това, кой къде да назначи жена си, сестра си или любовницата си.“, категоричен е Лачовски.

Народният представител от коалиция „ГЕРБ – СДС“ Десислава Трифонова коментира на пресконференцията темата за индустриалните зони и дългосрочното икономическо планиране.

„Преди две седмици министър Лорер заяви, че индустриални зони ще се правят само тогава, когато има заявен инвеститорски интерес. Получаваме сигнали, че парите ще се пренасочват към частни лица, които ще правят индустриални зони, а няма да има целенасочена държавна политика за стимулиране на инвестициите в определени региони, например в Северозападна България.

Министърът не каза нищо за област Плевен, а по време на кампанията сегашните управляващи обещаха, че ще се борят за индустриална зона за Плевен. Правителството не предприема никакви дългосрочни мерки за икономическото развитие на страната.“, заяви Десислава Трифонова.

 

 

 

 

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: