27 януари – Международен възпоменателен ден на Холокоста

27.01.2022 7:11

27.01.holokost

На 27 януари 1945 г. оцелелите в концлагера Аушвиц /или или Освиенцим / са освободени. Това става след окончателната победа на Съюзническите войски над Хитлер и влизането на Червената армия в лагера. Аушвиц остава символ на нацисткия геноцид.

През 2005 г. ООН обяви датата за Международен възпоменателен ден на Холокоста. Създаден на територията на окупирана Полша, този концлагер се превръща в символ на местата за осъществяване на хитлеровото окончателно „решение“ на „еврейският въпрос“.

В Аушвиц са депортирани няколко милиона души от цяла Европа. Общо в лагерите загиват милиони, като с точност цифрите трудно могат да бъдат изчислени. Унищожено е почти цялото еврейско население на Европа, около 6 млн. души. Известно е, че в нацистките лагери на смъртта, освен евреи и военнопленници, загиват критици на Хитлер, хуманисти, комунисти, демократи и всякакви политически опоненти на нацистите. Преследвани и избивани са още хомосексуални, роми, славяни, хора с психически и физически увреждания, членове на църквата „Свидетели на Йехова“ и други християни, например пастори, които отказвали да проповядват „расовите“ теории на нацистите в църквите си.

Международният възпоменателен ден на Холокоста е национален паметен ден в Германия и се нарича Ден в памет на жертвите на националсоциализма (Der Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus). Въведен е на 3 януари 1996 г. чрез прокламация на германския президент Роман Херцог и е установен на 27 януари – датата, на която през 1945 войниците на Червената армия освобождават оживелите от концлагера Аушвиц.

Освен в Германия и други държави, денят се отбелязва официално в Италия, Израел и Великобритания.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: