42 пожара са гасили плевенските огнеборци през отоплителен сезон 2021/2022 година

25.01.2022 9:02

В края на зимата е необходимо да не забравяме проблемите и рисковете в пожарно отношение, които носи сезонът и характерното за него отопление. За съжаление повечето пожари през този период на годината се случват по домовете и често са свързани с човешки жертви, коментират от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Плевен.


Въпреки че все още не е приключил есенно-зимния отоплителен сезон 2021/2022 г., на територията на област Плевен се отчита увеличение на жертвите при пожари. Загинали са трима и са пострадали четирима души. За сравнение през същия период на 2020/2021 г. са пострадали 4 души и няма загинали.

Анализът на пожарите с пострадали и загинали по възрастови групи сочи, че това най-често са хората над 60 години, в повечето случаи самотноживеещи и трудноподвижни. Във втората рискова група хора по отношение на пожарите – децата, през 2021 г. има 1 пострадало дете на 16 години. Всички произшествия с жертви са от категорията битови пожари, добавят от ОДМВР.
Естествено през зимата инцидентите в дома са много, защото хората основно са на закрито и използват допълнително отопление. За периода 01.10.2021 г. до 23.01.2022 г. възникналите пожари, чиято причина може да се отнесе към отоплителния сезон, са 42 (при 50 за същия период 2020/2021 г.). Основа причина за пожарите е пренебрегването и неизпълнението на елементарни правила за пожарна безопасност, а именно късо съединение, неправилно ползване на отоплителни уреди, непочистване на комините на сградите и  небрежност при боравене с открит огън.
Напомняме изискванията за безопасно отопление:
– Отоплителните и нагревателни уреди не се оставят без наблюдение. Те се поставят на не по-малко от 80 см от горими материали.
– Използването на леснозапалими и горими течности за разпалване на печки е забранено.
– Жарта се изхвърля загасена на безопасни места в метални съдове.
– Коминните тела трябва редовно да се ревизират за наличие на фуги към помещенията и таванските части и за наличие на отлагания в тях.
– След употреба и при спиране на ел. захранването електроуредите се изключват.
– Родителите да не разрешават на децата игра с огън и кибрит и да не ги оставят без надзор сами или заключени при горящи печки или включени електрически уреди.
– Близките на самостоятелно живеещите възрастни хора, особено на трудноподвижните, отново да проверят изправността и правилната употреба на отоплителните им уреди.

Напомняме на гражданите на област Плевен за личната им отговорност за спазване на правилата за пожарна безопасност. Апелираме, при възникване на пожар, своевременно да се подава сигнал на тел. 112. Съобщението за пожар трябва да е кратко и точно, да се посочва точния адрес и има ли застрашени и пострадали хора

#тагове:

НАЙ-НОВИ: