Митко Събев показва в родния Плевен ретроспективна изложба /фотогалерия/

23.01.2022 12:05
Художникът Митко Събев, който определя себе си като творец-номад, отново показва своя изложба в родния си град Плевен. Експозицията “Картини от отминалия век”, който бе открита в артцентър „Къща на художниците“, е събрала около 50 картини – масло, акварел и смесена техника, които обаче представят Събев в по-ранните му години – в периода от 1983 до 1997 година. Авторът се връща назад във времето, може би с намерението да направи една връзка между миналото и съвременното изкуство, към което проявява особен интерес. „В картините му, в които има много природа и градски интериор, има усещане за стила на старите майстори. В същото време те са с изключително съвременно звучене, в тях липсва наивизмът, внушенията са дълбоко интелектуални и колоритът, който използва авторът, подчертава тези характерни черти на творчеството му“, казва уредникът на галерията Татяна Любенова.
Първите посетители на експозицията Митко Събев посрещна в средновековно облекло. Това той обясни с особения интерес към традициите на рицарството и по-специално към неговата романтична страна, защото е човек, настроен повече оптимистично, отколкото негативно и вярва повече в доброто, отколкото в лошото. Затова се подготвя и за приемане на рицарска степен.
Изложбата на Митко Събев ще остане в залите на „Къщата на художниците“ през следващите две седмици – до 9 февруари. Галерията работи от вторник до събота включително, от 10 до 18 часа – без прекъсване.
Кой е Митко Събев?
Митко Събев е родом от Плевен. Завършил е през 1987 г. Националната художествена гимназия за изящни изкуства в София. През 1996 г. става магистър на изкуствата в Националната художествена академия – София; през 2007 г. в Института за художествена керамика и стъкло – Хьор – Гренцхаузен, Германия, получава диплома по “Свободни изкуства – керамика”; в 2008 година специализира керамична и метална скулптура в Колеж по изкуства и дизайн, университет “Алфред”, щат Ню Йорк, САЩ; през 2010 г. става Master of Fine Arts в института за художествена керамика и стъкло, Хьор – Гренцхаузен, Германия, а през 2016 г. се дипломира в Държавен Колеж за керамика, Хьор – Гренцхаузен, Германия.
Работил е като дизайнер и мениджър в Керамична фирма “Джахра”, Кувейт; асистент и доцент по пластични изкуства в Института за художествена керамика и стъкло в Хьор – Гренцхаузен, Германия, а така също частен доцент по пластични изкуства в Германия и Австрия.
Участвал е активно в общи и самостоятелни изложби и симпозиуми в Европа, Северна и Южна Америка. Получавал е редица отличия. Митко Събев е член на Съюза на българските художници и на плевенската Група на художниците. Негови творби са притежание на обществени и частни колекции в Европа, Северна и Южна Америка, Африка и Австралия.
#тагове:

НАЙ-НОВИ: