Условни присъди за двама плевенски полицаи заради подкупи

22.01.2022 8:01

На 20.01.2022 година, състав на Плевенски окръжен съд, разгледа наказателно дело №890/2019 година, което е  образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура град Плевен, против двама обвиняеми, а именно:

К.М.И., на 41 години, от град Плевен – старши полицай към РУ Плевен, обвинен в това,че:

През периода месец септември – месец октомври 2017 г., при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице и полицейски орган, поискал и приел дарове – парични суми в общ размер на 210 лева, които не му се следват, от 4 лица, за да не състави актове за установяване на административни нарушения по Закона за движение по пътищата,

и К.Г.М. на 51 години – старши полицай към РУ Плевен, обвинен в това, че:

На 06.11.2017 г., качеството си на длъжностно лице и полицейски орган,  поискал и приел дар – парична сума в размер на 20 лева, която не му се следва, за да не извърши действие по служба – да не уведоми компетентен полицейски орган да състави АУАН за констатирано административно нарушение по чл.127, ал.1,т.4 от ЗДвП – престъпление по чл.302, т.1 – предложение предпоследно вр. с чл.301, ал.1 от НК.

В проведеното съдебно заседание, съдебното следствие е приключило и е постановена присъда, с която подсъдимите са признати за ВИНОВНИ в извършване на престъпленията, за които са изправени на съд.

На подсъдимия  К.М.И., на 41 години, е наложено наказание в размер на ТРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА – условно, с ПЕТГОДИШЕН ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК,  както и ГЛОБА в полза на Държавата в размер на ХИЛЯДА ЛЕВА. На същия подсъдим се налага и пробационна мярка „Задължителна регистрация по настоящ адрес“ за срок от ТРИ ГОДИНИ, с периодичност на изпълнение ДВА ПЪТИ седмично.

На другия подсъдим – К.Г.М. на 51 години, Окръжен съд – Плевен, налага наказание ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА – условно, с ТРИГОДИШЕН ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК, както и ГЛОБА в полза на Държавата в размер на ТРИСТА ЛЕВА. Същият се лишава от ПРАВОТО да заема държавна длъжност в органите на МВР за срок от ЕДНА ГОДИНА.

Присъдата не е влязла в сила. Същата може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативен съд град Велико Търново в 15-дневен срок, считано от датата на постановяването й.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: