Бабинден в село Победа – снимки

21.01.2022 14:12

На 21 януари в Народно  читалище „Зора-1990г.” село Победа, беше почетен Денят на родилната помощ. Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността е подчинена главно да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. В днешни дни Бабинден губи доста от обредните си обичаи, поради факта, че ражданията се извършват в клиники, но пък се празнува от акушери и гинеколози, както и от по-възрастните жени, свързан с много смях и веселие.

По традиция в Победа, Читалището всяка година организира тържество за младите майки.  Тази година празника бе организиран съвместно с Кметство село Победа при спазване на всички противоепидемични мерки. Специални гости на празника бяха майките със своите бебета, родени през изминалата 2021 година. Двата колектива са радостни, че през предходната година са родени 4 деца, чиито семейства живеят постоянно в селото.

По стар народен обичай домакините от  Читалището и Кметството  посрещнаха майките с пита и мед. По традиция майките получиха цветя, поздравителни картички и символични подаръци, в знак на благодарност, че са дарили един нов живот. За бебетата бяха изработени персонални сладкиши. Празнични стихчета поднесоха братче и сестриче на бебетата. Цветя и поздравителен адрес бе връчен и на местната медицинска сестра, за нейната дългогодишна всеотдайност и безрезервна отдаденост към професията. Майките благодариха за днешния специален ден, който ще остане скъп спомен.

Село Победа от години е привлекателно място за живеене и както се увеличава с нови жители, така и се обновява с новородени. Това ни дава вяра, надежда, сили и вдъхновение за нови дела!

 

Димитринка Гетова

Секретар НЧ“Зора -1990г.“

село Победа

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: