Плевенска филхармония подготвя амбициозни проекти през 2022 година

19.01.2022 12:45

Плевенска филхармония ще изненада и зарадва своите почители през 2022 година с поредица от амбициозни проекти. Това стана ясно днес на пресконференцията на Любомир Дяковски, директор на културния институт, която се проведе в пресклуба на БТА в Плевен.

Сред събитията, които той открои, е отлаганията на няколко пъти концерт „Веско Ешкенази на 50“, обявен за 16 април в зала 1 на НДК с участието на Койна Русева и Люси Дяковска, както и с акордеонистката Виктория Тодорова. През годната ще бъдат осъществени концерти с оперната прима Александрина Пендачанска, както и с изявени таланти от Плевен като Дора Делийска и Зорница Иларионова, подготвят се нови проекти с Хилда Казасян, Борислав Йоцов, Йордан Камджалов.

През юни на сцената на Летния театър ще бъде поставена операта „Тоска“ с примата Татяна Иванова под диригентството на Найден Тодоров. Плевенска филхармония планира и да възобнови образователните концерти за деца като вероятно те могат да се проведат през април – май, ако епидемичната обстановка позволява.

Любомир Дяковски направи и кратък анализ за изминалата 2021 г., която той определи като успешна за филхармонията с 66 концерта, от които 23 в Плевен, а останалите в страната. Дяковски добави, че има ръст от 40% в броя на концертите, приходите и зрителите, сравнено с 2020 г. Той отбеляза получената награда „Кристална лира“ от Хилда Казасян за проекта с Плевенска филхармония, както и наградата „Северно ехо“ на Дружеството на плевенските журналисти. Дяковски подчерта, че Плевенска филхармония има собствен дом за административните си нужди, предоставен от Община Плевен на улица „Ресен 9“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: