Сурвакарчетата от Койнаре гостуваха виртуално на Посланика на Нидерландия

14.01.2022 13:35

По повод 14 януари – Ромската нова година ученици от първи и втори клас на СУ „Хр. Смирненски” от гр. Койнаре направиха сценична възстановка на празника Василица.

Години наред Койнарската гимназия бе част от инициативата на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” и на този ден посещаваха различни държавни институции в столицата. Тази година, поради извънредната епидемиологична обстановка, „посещението” се осъществи чрез видеоконферентна връзка. Децата бяха виртуални гости на Посолството на Кралство Нидерландия. Лично Н. Пр. Том ван Оорсхот – посланика на Кралство Нидерландия прие празничното приветствие. Наричанията на малките сурвакарчета бяха за здрава и мирна година за всички.

„Василица е денят, в който чрез силата на традицията и ритуала строим мостове към идните дни с вярата, че те ще бъдат по-добри!” – изтъкна в приветствието си към Посланика директорът на училището – г-жа Даниела Цоньовска.

Участниците в тържеството бяха от групите по „Фолклор на етносите – ромски фолклор“, с ръководители г-жа Радостина Даковска, Бистра Банова и Теменужка Костовска.  Те са сформирани по проект „Всеки ученик ще бъде отличник“, който училището изпълнява съвместно с ЦМДТ „Амалипе”.

Информация и снимки: https://www.facebook.com/chervenbryag

#тагове:

НАЙ-НОВИ: